Мястото на Светлозар Лазаров в МВР изстива все повече

Условието заемащият поста да има поне 10 години стаж, от който – поне половината като ръководител, мина на второ четене във вътрешната комисия

Светлозар Лазаров. Снимка: БГНЕС

Краят на кариерата на Светлозар Лазаров като главен секретар на МВР изглежда все по-сигурен, след като парламентарната вътрешна комисия е приел на второ четене промените в Закона за МВР (ЗМВР), които се очаква да бъдат окончателно гласувани от депутатите през февруари.

Това е станало факт по време на заседанието на комисията преди ден, съобщи в четвъртък пред Mediapool нейният председател Атанас Атанасов.

Според една от въпросните промени професионалният ръководител на силовото ведомство задължително трябва да има поне 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност.

Видно от професионалната биография на Лазаров, той покрива само първото изискване, тъй като от 1999 до 2002 г. е бил в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), от 2002 до 2008 г. – в бившата Национална служба "Сигурност" (НСС), от 2008 до 2013 г. – в ДАНС, а от 6 юни 2013 г. е главен секретар на МВР.

Той обаче не покрива условието, според което поне половината от този стаж трябва да е заемал ръководна длъжност в системата. Освен времето, в което е професионален ръководител на МВР, Лазаров е завеждал отдел, докато е работил в ДАНС. Сумарно обаче, тези периоди не достигат поне половината от професионалния му стаж в системата.

По неофициална информация на Mediapool допълнителна гаранция за предстоящата смяна на Лазаров е и твърдото намерение на новото политическо ръководство на МВР да работи с него.

Решението на депутатите от вътрешната комисия да одобрят тези нови критерии в ЗМВР и на второ четене идва на фона на неотдавнашно изказване на премиера Бойко Борисов, което бе изтълкувано като знак, че той все пак може да лобира за запазването Лазаров и председателя на ДАНС на постовете им.

"Писанчев аз го направих зам.-директор на ДАНС в предишния си мандат. Тези хора работят в зависимост от това как биват управлявани. За съжаление или не в България службите са като ветропоказател с политическата обстановка. Хубавото е, че те и преди са ми били подчинени и сега им знам възможностите и качествата. В желанието на нашата коалиция, да я наречем, тези въпроси стоят много сериозно като искане за смяна. Аз разсъждавам по друг начин", коментира изненадващо Борисов на 12 януари, въпреки че нееднократно е настоявал за оставката на Писанчев в миналото, както и дори за ареста му.

Докато беше в опозиция, настоящият премиер е критикувал доста сериозно и работата на Лазаров като главен секретар на МВР, особено покрай провалената акция по задържането на Петко Петков в Лясковец, когато нестабилният психически мъж разстреля командоса Емил Шарков преди да бъде обезвреден и закопчан.

Освен критериите в ЗМВР за главния секретар депутатите от вътрешната комисия одобриха на второ четене и тоталната промяна на механизма за назначаването му, както и за това на председателя на ДАНС.

Възстановява се правото на президента да назначава със свой указ главния секретар на МВР по предложение на Министерския съвет. Чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на въпросния закон се прокарва и правото на държавния глава да назначава по същия начин и председателите на ДАНС и новосъздадената служба за подслушване – Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО).

Както е известно, чрез промените в Закона за МВР се цели основно връщането на антимафиотите от ГДБОП в силовото ведомство. В момента те са в рамките на ДАНС, където бяха преместени по време на кабинета "Орешарски", тъй като бяха добили печална известност покрай някои от най-скандалните акции по времето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Така, след окончателното приемане на поправките в ЗМВР на второ четене от парламента ще бъде възстановено в голяма степен статуквото в сектор "Сигурност" от времето преди мандата на правителството на Пламен Орешарски, когато с гласовете на БСП, ДПС и "Атака" ДАНС бе превърната е мегаагенция, разполагаща с всички полицейски, разследващи и разузнавателни функции. Разликата от онзи период е единствено в съществуването на ДАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от България