Президентът назначи Светлозар Лазаров от ДАНС за главен секретар на МВР

Светлозар Лазаров. Снимка: "24 часа"

Държавният глава Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на шефа на отдел в ДАНС Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР на мястото на напусналия миналата седмица Калин Георгиев, съобщиха в сряда от президентството.

По-рано през деня самият президент лаконично обясни, че ще приеме предложението на правителството за най-висшия професионален пост в силовото ведомство, като част от кредита на доверие към кабинета "Орешарски".

"Много дипломатично заявих, че подкрепям това, че и парламентът, и правителството носят своята ясна политическа отговорност, търсят решения, и също така съм готов да дам кредит на доверие на правителството, разбира се, само по действията и по делата ще ги оценяваме накрая.

Но да, в рамките на този кредит на доверие и в рамките на моето дълбоко разбиране, че за да може някой да носи отговорност, той трябва да бъде и подкрепен в неговите идеи - да, смятам да подкрепя тяхната идея и да разпиша", обясни Плевнелив без да коментира факта, че Лазаров меко казано има твърде скромен опит в полицейските структури на МВР.

Както Mediapool писа, новият главсек на вътрешното министерство е роден през 1974 г. и е зет на Камен Пенков, заместник на бившия вътрешен министър от кабинета "Станишев" Румен Петков.

Започва кариерата си в службите през 1999 г., като служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) по времето на небезизвестния Филко Славов. След това последователно преминава през бившата Национална служба "Сигурност" (НСС) и ДАНС.

Като командос в СОБТ той се задържа едва 3 години – до 2002 г., когато по времето на Иван Чобанов е назначен за разузнавач в НСС. Само за 6 години – до 2008 г., Лазаров развива стремглава кариера, като преминава през всички длъжности до началник сектор. От април 2008 г. до момента е бил началник на отдел в ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България