Според справки от Инспектората към ВКП:

Прокуратурата отхвърля всички съмнения към кандидатите за следствието

Найденов бе заподозрян, че натискал арестант да лъжесвидетелства срещу Брендо, Диков – че провалил немско разследване

Бойко Найденов и Евгени Диков.

Нито един от общо петте сигнала за злоупотреба със служебно положение, подавани през последните години до Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) срещу двамата кандидати да оглавят следствието не е бил приет за основателен.

 

Това стана ясно от справките по отношение на настоящия шеф на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор Бойко Найденов и неговия опонент в надпреварата Евгени Диков от ВКП, публикувани в секция "Избор на директор на НСлС" - "Кандидати" на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Членовете на съвета трябва да изберат един от двамата кандидати за високия пост в четвъртък. За фаворит се смята Найденов, който щеше да бъде и единственият номиниран, ако в последния момент от срока петима кадровици не бяха издигнали и Диков с идеята да не правят "състезание с един кон", както бе избран през 2006 г. настоящият главен прокурор Борис Велчев.

 

Въпреки че принципът за конкурентност в избора на един от най-важните постове в съдебната система в крайна сметка бе спазен, магистрати коментираха пред Mediapool, че предварителното фаворизиране на заместника на Велчев е притеснително предвид липсата на съществено публично обсъждане и анализ на досегашната му работа като директор на НСлС.

 

Три от общо 4-те проверявани сигнала срещу Найденов са особено интересни предвид замесените в тях отговорни фактори в прокуратурата.

 

Отхвърлени съмнения за натиск към лъжесвидетелстване

 

Най-известният сигнал срещу Найденов бе подаден до всички компетентни институции още през 2008 г. от адвоката на определяния от МВР като "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо – Ина Лулчева, която приложи в него декларация от бившия съкилийник на клиента ѝ Валентин Цеков Димитров.

 

В нея бе посочено, че лично Найденов и тогавашният говорител на ВКП, а сега вицепрезидент – Маргарита Попова, са заплашвали Димитров, че ако не лъжесвидетелства срещу Брендо, ще му "почернят живота".

 

Според твърденията му двамата висши разследващи го притискали да заяви, че Банев му се похвалил, че е убил Константин Дишлиев, чието покушение така и не бе разкрито. Трябвало да каже още, че пред него Брендо поръчал от килията по телефона убийството на майката на Дишлиев – Йорданка Запрянова, също неразплетено и до днес. Както и да свидетелства, че Банев се хвалел, че парите му са от търговия с наркотици.

 

Димитров потвърди тази своя декларация и пред медиите, но думите му бяха сметнати за неоснователни от Инспектората към ВКП и Софийската градска прокуратура. Основната причина бе, че разпечатка от мобилния му телефон установила, че той не е бил в района на Съдебната палата в София, където той твърдеше, че е притискан от Найденов и Попова. Така зам.-градският прокурор Роман Василев, ангажиран с проверката, отказа да образува разследване срещу колегите си.

 

Впоследствие Димитров стана подсъдим по дело за набедяване в Софийския районен съд (СРС), по което обаче бе оправдан. Запознати с казуса коментираха пред Mediapool, че причините за оправдаването му могат да са само две – ако твърденията му са верни или ако разследващите не са положили достатъчно усилие, за да ги проверят детайлно. И в двата варианта съмненията, че висши представители на държавното обвинение са опитвали да фабрикуват лъжливи показания по знаково дело, не изглеждат безспорно опровергани.

 

Опроверган сигнал за бездействие, толериращо наркотрафик

 

Друго сериозно обвинение срещу Найденов визира негово бездействие заедно с бившия главен прокурор Никола Филчев и наследника му Велчев, с което се толерирал наркотрафик през "Рибно пристанище" – Бургас. Данни затова са подадени до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) от бившия шеф на моряшкия синдикат Пламен Симов.

 

В тях се твърди, че ръководството на държавното обвинение спомагало за контрабанден внос на кокаин и хероин през пристанището, тъй като възпрепятствало възстановяването на собствеността върху обекта.

 

По случая е образувана преписка в Софийската градска прокуратура, която обаче е завършила с отказ за започване на разследване. Подробности за мотивите, с които е постановен отказа не са посочени в справката, публикувана на сайта на ВСС.

 

Приоритетно дело срещу шефа на моряшкия синдикат

 

Преди години срещу Найденов имаше и съмнения, че като обвинител от ВКП е натискал Бургаската окръжна прокуратура приоритетно да разследва именно Пламен Симов за източване на дружеството "Океански риболов".

 

Тогава Симов бе известен с открития си конфликт с бившия главен прокурор Филчев. Той стигна дори до там, че синдикалистът свидетелства през 2006 г. пред Софийския градски съд, че Филчев лично е отговорен за жестокото убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, каквито показания даде и съпругата на убития прокурор Николай Колев – Нанка Колева.

 

Въпреки това до разпит на Филчев така и не се стигна, а тримата подсъдими за въпросното убийство бяха наскоро оправдани на първа инстанция 12 години след престъплението.

 

В сигнала си срещу Найденов Симов описва как настоящият шеф на следствието е разпоредил неправомерно синдикалистът да бъде разследван за източването на "Океански риболов". Симов действително бе съден по това обвинение, но в крайна сметка бе оправдан и дори осъди прокуратурата да му плати обезщетение.

 

Въпреки това ВКП и в този случай не намира никакви данни за неправомерно поведение на Найденов и преписката срещу него е прекратена.

 

Германското посолство възмутено от провалено разследване

 

По отношение на Евгени Диков Инспекторатът на ВКП е извършвал само една проверка, която подобно на тези срещу опонента му, е завършила с мнение, че сигналът не е основателен.

 

Става въпрос за вербална нота, изпратена от посолството на Германия до прокуратурата, в която се твърди, че с действията си Диков е саботирал разследване на банда, занимаваща се с търговия на забранени медикаменти.

 

В сигнала е посочено, че след като висшият прокурор дал информация по случая на роден журналист и тя била публично огласена, се стигнало до "укриване на българските участници от разследвана престъпна група".

 

По този повод ВКП разпоредила проверка директно на ГДБОП, която обаче не открила никакви данни, че Диков е компрометирал по някакъв начин делото срещу въпросната банда. Въпреки това разследване по случая все пак е образувано, тъй като от Германия са трансферирани доказателства за цялата схема. В крайна сметка обаче то също е прекратено.

 

И двамата кандидати са получили оценка "много добра" от атестациите си, като Найденов събира 150 точки срещу 100 за Диков, тъй като е допълнително оценен и като ръководител. Те получават и подкрепа от по две неправителствени организации. Досегашният шеф на следствието е припознат като най-подходящ за поста от Центъра за изследване на демокрацията и фондация РискМонитор", Диков – от "Център Надя" и "Асоциация Анонимус".

Споделяне

Още по темата

Още от България