Прокуратурата поиска 10 години затвор за шефа на ЦСКА Александър Томов

Александър Томов. Сн. БГНЕС (Архив)

Прокуратурата поиска в понеделник 10 години затвор и конфискация на имуществото за мажоритарния акционер в ЦСКА Александър Томов. Той вече шест години е подсъдим за източването на близо 29 млн. лв. от "Кремиковци" и други 3.5 млн. евро от футболния клуб ЦСКА.

Другите трима подсъдими по делото са Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

Александър Томов веднъж вече получи девет години затвор по тези обвинения от Софийския градски съд. Апелативните магистрати обаче отмениха решението заради противоречивите правни изводи на съдия Мариян Марков, който гледа делото на първа инстанция. После Мариян Марков бе понижен до районен съдия, защото забави с 2 години мотивите си по тази присъда.

Сега прокуратурата отново твърди, че Александър Томов и Александър Гарибов са изтеглили банков кредит от 3.5 милиона евро, за да обезпечат оперативната дейност на ЦСКА. Няма обаче никакви доказателства парите да са използвани за футболния отбор. Това е довело до тежкото състояние на ЦСКА, а впоследствие и до отнемането на лиценза на клуба.

Държавното обвинение посочи още, че кредитът не е обслужван, поради което дружеството не покривало критериите за работещо предприятие.

По второто обвинение прокуратурата твърди, че нанесената от Александър Томов и останалите трима щета е в размер на 29 млн. лева. Толкова е стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", които били прехвърлени на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов.

Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г, а "Кремиковци" беше обявен в несъстоятелност. Според прокуратурата Томов и Иванов са сключили предварителен договор за прехвърляне на хвостохранилището и машините в него, а подсъдимият Бонев бил упълномощен да прехвърли собствеността на купувача.

От своя страна обвиненият бос на ЦСКА Александър Томов обвини прокуратурата, че не прилага 17 документа по делото, които ги оневиняват. "Убеден съм, че това дело ще завърши със стратегически успех за нас", прогнозира Томов и определи обвиненията срещу него като антиконституционни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?