На фона на повсеместна смяна на шефове в държавната енергетика

Прокуратурата поиска отстраняването на Христозов от БЕХ

Прокуратурата поиска отстраняването на Христозов от БЕХ

Софийската градска прокуратура е изпратила прокурорско постановление до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев за незабавното отстраняване и отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на съвета на директорите на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) Георги Христозов. Това стана ясно часове след масовата смяна на директорските бордове в дъщерните на БЕХ дружества АЕЦ “Козлодуй“, Мини “Марица Изток“, ТЕЦ “Марица Изток 2“ и НЕК.

 

От СГП отказаха да потвърдят официално информацията с мотив, че продължава проверката срещу Георги Христозов, който е осъден да плати глоба заради извършен банков превод в чужбина с фалшив документ. Макар и реабилитиран, той не е имал право на достъп до класифицирана информация, но неясно как такъв му е бил издаден и седем години той е боравил със секретни документи. продължава.

 

След като известно време мълчаха, под натиска на медиите от Министерството на икономиката и енергетиката потвърдиха, че има прокурорско постановление за отнемане на допуск до класифицирана информация от Георги Христозов, но се отнасяло за издаден му документ за работа със секретни данни като директор на ТЕЦ “Марица Изток 2“, какъвто беше допреди назначението от миналата седмица.

 

Достъпът бил издаден на 14 февруари 2010 г. и е с пет годишен срок на валидност, уточняват от МИЕ. Според ведомството това няма нищо общо с БЕХ, тъй като прокурорското предписание било за спиране на допуска му като шеф на ТЕЦ “Марица Изток 2“, какъвто Христозов вече не е. Освен това отнемането на документа не била работа на министъра, а на служителя по сигурността на информацията във въглищната централа, който вече бил уведомен за искането.

 

“БЕХ е самостоятелна структурна единица по силата на Закона за защита на класифицираната информация и нейният ръководител следва да преценява необходимостта и да определя нивата на достъп до класифицирана информация и длъжностите, които следва да ги притежават“, се посочва в изявлението на МИЕ.

 

За изпълнителен директор на БЕХ бе назначен Боян Боев, който бе финансов директор на ТЕЦ “Марица Изток 2“. Той е преценил, че на Христозов ще му трябва допуск до класифицирана информация и процедурата по получаването му вече е започнала, но не е приключила.

 

По ирония на съдбата бившият директор на БЕХ Михаил Андонов бе отстранен от поста именно защото му бе отнет допускът до секретни данни заради водено срещу него разследване за неизгодни договори.

 

Още при назначението на Христозов в БЕХ стана ясно, че е бил осъждан на глоба

 

Информацията за исканото отстраняване на Христозов идва малко след като той като председател на борда на БЕХ влезе и в съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй“. Това стана с решение на назначения преди седмица нов съвет на директорите от вторник. Махнати са целият борд на АЕЦ “Козлодуй“, шефът на Мини “Марица Изток“ и част от директорските съвети във въгледобивното дружество и в ТЕЦ “Марица Изток 2“. На тяхно място идват вече управлявали предприятията кадри и такива от по-низши позиции в държавната енергетика.

 

От АЕЦ “Козлодуй“ си тръгват директорът Валентин Николов, който бе назначен от ГЕРБ и разви скоростна кариера за година и половина от депутат, през зам.-министър на енергетиката до шеф на атомната централа. Махнати са и членовете на борда Теодор Шопов и Валентин Груев. Техните места се заемат от двама бивши директори на ядрения оператор - Иван Генов, който бе начело на АЕЦ “Козлодуй“ при тройната коалиция, и Александър Николов, който бе сменен от Валентин Николов, но остана на работа в централата. В борда влиза и Георги Христозов, който е председател на съвета на директорите на БЕХ и който до преди това беше шеф на ТЕЦ “Марица Изток 2“.

 

Сега на мястото на Христозов във въглищната централа е назначен Михаил Митков, който досега ръководеше дирекция “Експлоатация” в ТЕЦ-а.

 

Тръгват си и изпълнителният директор на Мини “Марица изток" Теодор Дребов и члена на борда Димо Димов. Новоизбраните членове са Щерьо Щерев, който е бил шеф на държавните мини от 2001 до 2005 г., и Станимир Казлачев, който от 2010 г. ръководи дирекция “Инвестиции“ във въгледобивното дружество, където започва работа през 1994 г. като минен диспечер в рудник.

 

Промяна има и в ръководството на “Националната електрическа компания“, откъдето си тръгва Борислав Борисов, а на негово място идва Сава Савов, който е човек от системата на електроенергетиката. Засега поста си запазва шефът на НЕК Иво Лефтеров, който бе назначен от служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, а преди това за няколко месеца също бе директор на НЕК, но Делян Добрев го махна.

Споделяне

Още от Бизнес