Прокуратурата повдигна обвинения срещу полицаите, убили мъжа от Дорково

Прокуратурата повдигна в понеделник обвинения срещу двамата полицаи от Велинградското РПУ Стоян Пачалов и Росен Oвчаров, които предизвикаха смъртта на 68-годишния Георги Божанов от велинградското село Дорково. Мъжът бе застрелян миналия понеделник от “случаен” куршум, когато двамата полицаи се забавлявали да стрелят с пистолетите си по бетонен стълб в работно време, когато си измислили задачата “да проверят” какво става в хижа, недалеч от Велинград.

Обвинението срещу двамата е по член 338, ал. 1 от Наказателния кодекс за немарливо боравене с оръжие. В случай, че бъдат признати за виновни, двамата полицаи може да получат до 2 години затвор и глоби от 100 до 300 лева.

Освен това срещу стрелеца, от чието оръжие е изстрелян фаталният куршум -  Стоян Пачалов, ще бъде повдигнато обвинение по член 123 ал. 1 и 4 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по немарливост. Според алинея 4 от кодекса, когато обвиняемият е причинил смърт по немарливост, но е направил всичко възможно да помогне на пострадалия, той може да получи присъда до 3 г. затвор.

Прокуратурата наложи мярка за неотклонение на Стоян Пачалов парична гаранция от 700 лева, а за Росен Овчаров – 600 лева.

В четвъртък се очаква да започне досъдебното производство срещу двамата полицаи, съобщи в понеделник адвокатът на Стоян Пачалов Хари Харалампиев. Защитник на Росен Овчаров е адвокат Стоян Парапулов. В понеделник сутринта двамата полицаи бяха разпитани от следовател, а след това от съдия. На досъдебното производство обвиняемите и защитата ще бъдат запознати с всички материали по делото.

Стоян Пачалов се е признал за виновен и на излизане от сградата на Военния съд в Пловдив е казал пред журналисти, че дълбоко съжалява за случилото се.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?