Прокуратурата прекрати проверката срещу конституционния съдия Атанас Семов

Атанас Семов на клетвата си в Конституционния съд, снимка БГНЕС

Софийската апелативна прокуратура е прекратила твърде противоречивата си проверка срещу назначения от президента за конституционен съдия проф. Атанас Семов. Изводът на магистратите е, че той не е извършил престъпление по ръководената от него магистърска програма по право на ЕС.

Бившият заместник-председател на парламента от РЗС и настоящ президентски съветник Атанас Семов бе номиниран на 26 октомври от президента Румен Радев за конституционен съдия. Проф. Семов се закле като член на КС на 13 ноември, но четири дни преди това Върховната касационна прокуратура (ВКП) разпореди проверка на случай отпреди пет години.

През 2013 г. срещу Атанас Семов бе пратен сигнал, че ощетява Софийския университет "Св. Климент Охридски", водейки неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз". Въпросната дисциплина е осъществена по договор между Алма матер и "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ", свързан именно със Семов.

През юли 2016 година Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу Атанас Семов. Точно преди да стане конституционен съдия обаче прокуратурата изрови отново стария случай и започна служебна проверка дали градската прокуратура е прекратила казуса правилно.

Държавното обвинение обясни, че поводът за новата проверка е самосезиране от публикация в "Капитал", озаглавена "Двойни стандарти на "Дондуков" 2". Парадоксалното тук е, че във въпросния текст не се излагат никакви факти, свързани конкретно с дейността на Семов, проверявана по линия на сигнала за магистърската програма по "Право на Европейския съюз".

Статията представлява мнение на Теодор Славев от Български институт за правни инициативи, критикуващо липсата на прозрачност за мотивите, с които президентът номинира за конституционен съдия човека, известен най-вече с предизборното си обещание отпреди няколко години "Ще уволня Бойко Борисов".

Очаквано президентът Румен Радев публично заподозря главния прокурор Сотир Цацаров в политически мотивирана атака заради прокурорската проверка на избраника му за член на Конституционния съд.

"Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да смятам, че целта е политическа", каза президентът след клетвата на новите конституционни съдии на 13 ноември.

Сега апелативната прокуратура съобщи, че проф. Атанас Семов е бил ръководител на международната магистърска програма "Право на ЕС", но не е бил член на Управителния съвет на "Центъра за продължаващо обучение към Юридическия факултет на СУ". С шестгодишно закъснение прокуратурата открива, че обучението по "Право на ЕС" е провеждано от Софийския университет, а самият "Център" не е имал практически никакви функции по програмата.

Поради това държавното обвинение приключва новата си проверка с препоръка към университета да прекрати взаимоотношението си с "Центъра", тъй като не е ясно с какво подпомага програмата.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?