Прокуратурата проверява "кокаиновия" сигнал на Бареков срещу Бойко Борисов

Новият политик бе извикан на разпит в обвинението

Главният прокурор Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Софийската градска прокуратура започна проверка на ”разкритията” на Николай Бареков, че в МВР има данни как Бойко Борисов е бил замесен в трафика на кокаин през България. Това стана ясно от съобщение от държавното обвинение в сряда. Проверката е по искане и на двамата.

Бареков извади документите срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на 28 юли. Същият ден ги е предал и в прокуратурата. На сайта Бареков BNews беше пуснато копие от документи, извадени от архивите на МВР, в която пише как са се разпределяли кокаиновите територии в България две години преди Бойко Борисов да стане главен секретар на МВР.

Според изданието документите свързвали Борисов с този бизнес, а Бареков се е допитал до експерти от специалните служби и МВР, които са гарантирали за истинността на документите.

Не така стояха нещата обаче с официални изявления на ръководството на МВР. На 29 юли първо главният секретар на министерството Светлозар Лазаров, а после и самият вътрешен министър Цветлин Йовчев обявиха, че документите на Бареков са фалшиви. Йовчев каза, че в архива на МВР са истинските документи, а тези на Бареков не са такива.

Николай Бареков твърди още, че разполага с десетки рапорти на оперативни работници от МВР до техните началници от 90-те години, от които става ясно, че Борисов се ползва с огромен авторитет на улицата - пред СИК и ВИС, защото зад него стоят службите.

От прокуратурата съобщиха, че Николай Бареков ще бъде разпитан пред прокурор в сряда и ще трябва да предаде документите, които има. По-късно през деня новият политик бе извикан в СГП, където да даде обяснения. За да избегне журналистическите въпроси той обаче влезе впрез страничен вход.

Самият Бойко Борисов е сигнализирал прокуратурата за проверка на ”несъстоятелните твърдения” на Николай Бареков. Лидерът на ГЕРБ иска държавното обвинение да обяви след това публично и резултатите от тази си проверка.

Контрасигнал на Яне Янев

По същото време РЗС атакува ”България без цензура” със сигнал до прокуратурата, който съдържа данни, че партията на Бареков е незаконно финансирана от КТБ.

”Сигналът е придружен с копие от ръкописен документ, като се изразява готовност оригиналът да бъде предоставен на органите на прокуратурата”, се казва в съобщението на прокуратура. Проверката по този сигнал ще се извърши в рамките на делото за присвояването на 206 милиона лева от КТБ.

След едночасов разпит в прокуратурата Бареков обяви, че с него и неговата партия тече "опит за саморазправа". Той съобщи, че от близо 8 часа няма връзка с Христо Цирков, който е член на Контролния съвет на партията. Човекът бил отведен на разпит заради сигнала на Яне Янев и никой не знаел къде се намира в момента.

"Това е една политическа саморазправа с помощта на всички медии. Така Бойко Борисов се саморазправя с мен, защото няма кой друг да каже истината за него и неговото управление и да го спре да се върне на власт", каза още лидерът на "България без цензура".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?