Прокуратурата проверява случая с българско оръжие в Сирия

Външният ни министър отхвърли руските обвинения за износ на боеприпаси в Алепо

Сн. в."Труд"

Районната прокуратура в Горна Оряховица проверява дали са продавани български боеприпаси на бунтовниците в Сирия. Обект на проверката е дейността на оръжейната фирма "Аркус" от Лясковец, съобщи държавното обвинение.

Въпреки че през тази година излязоха няколко публикации, че сирийските бунтовници използват българско оръжие, прокуратура ни се е самосезирала сега след публикация във вестник "Труд".  

През лятото Балканска мрежа за разследваща журналистика съобщи, че страната ни е сред големите износители на оръжия за Сирия. По този повод икономическият министър Божидар Лукарски, който отговаря за държавните военни заводи, заяви, че нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак.

Целта на проверката на прокуратурата сега е да се установи дали дейността начастната оръжейна фирма "Аркус", отговаря на лиценза, с който дружеството разполага за търговия с оръжие.

Ако в хода на проверката се установят данни за извършено престъпление, ще се образува досъдебно производство. В случай че такива данни не се установят, ще се прецени наличието на основание за намеса на прокуратурата по реда на общия надзор, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Междувременно външният министър в оставка Даниел Митов отхвърли обвиненията на Русия, че България е изнасяла оръжие за Сирия след 2011 г.

"Българската страна спазва стриктно стандартите. Не сме изнасяли оръжие за Сирия след началото на конфликта през 2011 г.", заяви Даниел Митов пред бТВ.

Руските военни, разминиращи и обезопасяващи сирийския град Алепо, са открили боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и България, съобщи Иван Громов, командир на група за разминиране в Международния противоминен център пред руска телевизия в сряда.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък коментира, че откритите оръжия са с изтекъл лицензи обвини България, че не желае да се реши този въпрос вече години наред.

"Не приемам обвинения от страна, която е виновна за цивилни жертви в Алепо...Русия не е част от договора за търговия с оръжие, от конвенцията за забрана за касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Не може страна като нея да морализаторства срещу България, която стриктно си спазва ангажиментите", каза Митов.

Той напомни, че към Министерството на икономиката действа комисия за експортен контрол на износа на специална продукция.

Митов обясни, че след разпада на СССР лицензите спират да бъдат обслужвани и различни държави започват да произвеждат оръжия с конструктивни изменения, с промени в материалите и според него това вече „по същество това е различен продукт“.

Помолен да коментира думите на президента Росен Плевнелиев, че Русия води съзнателна политика за подкопаване на ЕС отвътре, Митов отговори, че президентът казва неща, които са известни на всички.

"Не става думи за врагове. Стават обаче големи геополитически размествания и дестабилизацията на ЕС е факт именно заради тях. Русия не ни е враг, но трябва да се види реалността такава, каквато е. Не става въпроси за врагове, а за интереси", заяви Митов.

Според него се води „целенасочена кампания за възстановяване на някакъв тип руско влияние в държави, които са част от ЕС и НАТО – и това не е само в Източна Европа , но и в Западна".

"Русия има своя интерес, но той не е българският. Нашият е да бъдем част от образования, цивилизован европейски свят",каза Митов.

"Идеята, че България може да бъде извадена от НАТО, например, е проблемна. А такива идеи се лансират. НАТО е най-големия гарант за българската национална сигурност. 70% от военния потенциал в света е в НАТО – това е най-големият военно-политически съюз в историята на човечеството. Излизането ни от НАТО е заплаха", каза външният министър в оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?