Прокуратурата разследва присвояване в големи размери в “Пирогов“

Часове, след като стана готов окончателният доклад от проверката на здравното министерство в болница “Пирогов“, прокуратурата образува досъдебно производство за безстопанственост, нанесла големи щети за лечебното заведение и присвояване в особено големи размери срещу неизвестен извършител. Ако обвиненията бъдат доказани, за длъжностно присвояване в особено големи размери се предвижда от 10 до 20 години затвор, а за умишлена безстопанственост – от три до 12 години затвор.

Докладът от проверката беше връчен по-рано на директора на болницата д-р Димитър Раденовски, а здравният министър Десислава Атанасова обяви, че освен на прокуратурата е изпратила доклада и в НАП, финансовата инспекция и Инспекцията по труда. “За последствията от този доклад - не бих искала да се ангажирам, предполагам, че всички институции, в най-кратък срок, ще имат заключения“, обяви тя. Атанасова съобщи, че ще направи смени в директорския борд на болницата, защото в него има хора, които вече не работят в здравното министерство, но не спомена за предстоящи наказания в ръководството на здравното заведение заради нередности в управлението.

Засега докладът на здравното министерство не е публикуван, а избрани моменти от предварителния му вариант бяха разгласени от Атанасова през миналата седмица. Това предизвика остра реакция в “Пирогов“ и шефове на клиники призоваха министърът да не издава присъди преди да е готов окончателният вариант и преди докладът да е връчен на ръководството, за да може да се отговори на обвиненията.

Според изнесените от Атанасова данни администрацията на болницата е заобикаляла Закона за обществените поръчки като е разбивала поръчки с един предмет на няколко по-малки и по този начин не е обявяван конкурс, а директно са канени фирми.

По думите ѝ в един от случаите е бил избран изпълнител, който изобщо не е бил поканен да даде оферта. При директните покани към фирми е открита закономерност, че макар и да са различни дружества, имат общи съдружници, т.е. са фирми на свързани лица.

Атанасова съобщи, че нарушения са открити и при даренията като в част от документите липсвал подпис на дарителя, а в друг случай в деня, в който било прието едно от даренията, било бракувано.

Атанасова съобщи още, че за две години в болницата са сключени граждански договори за около 1.9 млн. лева, което според нея е твърде висока сума. По договор за опис и подредба на книги и консултиране избора на литература от пациента са платени 5400 лева. Тя обаче не уточни за какъв период от време е този договор, за да стане ясно каква е била месечната заплата на човека, занимаващ се с библиотекарска дейност в болницата. Ако договорът е за година, то тогава месечната заплата би била 450 лева.

Според Атанасова е прекалено висока и сумата договора за снегопочистване, който е на стойност 7000 лева.Тя обаче не уточни за каква площ става въпрос, заплатите на колко хора покрива и включва ли ползването на техника.

Атанасова намира за неправилно и сключването на договор за анализ за недопускане на загуби от здравно неосигурени лица, който е за 25 000 лева годишно и договор за анализ на потреблението на ток. Според нея това трябва да се прави от администрацията на болницата. Сред откритите в болницата документи е и такъв за изработка на дизайнерски мебели, за който Атанасова не знае дали е изпълнен. По-късно от болницата уточниха обаче, че договорът е за изработката на най-обикновени мебели за нуждите на кабинетите, но тъй като се изработват по поръчка, договорът е оформен по този начин.

Споделяне

Още по темата

Още от България