Прокуратурата се усъмни в невинността на МВР за непроверения частен самолет

Пасажерите от полета за Гърция стояли на летище София 70 минути

Снимка: БГНЕС

Близките на габровския бизнесмен Мирослав Хинков, чийто частен самолет на 13 юли е кацнал на летище София и е отлетял за Гърция без паспортни проверки, са стояли в стая на терминала в продължение на 70 минути без никой от граничните власти да ги потърси.

Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която коментира случая в четвъртък.

Тя уточни, че държавното обвинение води проверка, чието основно направление е да събере данни за евентуално незаконно преминаване на границата и длъжностни престъпления, извършени от служители на летището или на МВР.

"Данните, които са събрани от "Гранична полиция" в рамките на няколко дни се изчерпват със снемане на обяснения от двама служители на летището, както и на лицата, които са пътували от София до Гърция и обратно. Предстои да се установи от кого е извършено нарушението по случая – от "Гранична полиция" или от служителите на летището", коментира Арнаудова, поставяйки под съмнение излявлението на главния секретар на МВР Младен Маринов, който във вторник увери, че подчинените му нямали нищо общо със случая.

Впоследствие изпълнителният директор на "Летище София" ЕАД Владимир Рапонджиев на практика потвърди думите му с обяснението, че случаят се дължал на "поредица от случайности".

"Рамп-агентът е направил грешка, а случилото се е поредица от случайности", заяви Рапонджиев, добавяйки, че "щом има грешка – ще има наказание, а виновният ще си понесе наказанието – тече проверка по случая и след нейното завършване ще излезем с окончателните резултати".

"Обясненията на пътниците сочат, че никой от граничните служби не е отишъл при тях, въпреки че са били отведени на място, където това се случва и те са чакали 70 минути да бъдат проверени. Именно поради този факт пътниците не са възприели, че има извършване на нарушение от собствена гледна точка", обясни обаче два дни по-късно Арнаудова, допускайки, че за нарушението може да има и отговорни служители на МВР.

Тя подчерта, че за да е налице незаконно преминаване на границата, то трябва да е умишлено и да има доказателства в тази посока. От думите ѝ стана ясно още, че засега е необяснимо защо определена служба не е получила информация, за съществуващ полет, който предстои да се осъществи и кой е дал разрешение за излитане въпреки наличието на електронна система. Ще се провери и дали са заплатени летищните такси, въпреки уверението на пилота, че ги е заплатил.

Говорителят на главния прокурор добави още, че от този случайн е станало ясно, че ако т.нар. рамп-агенти не уведомят за даден полет "Гранична полиция", тя няма как да разбере за него. Прокуратурата ще изиска и летателния план на самолета, пилотиран лично от Хинков.

Споделяне

Още от България