Прокуратурата ще разследва унищожаването на растенията в Балчик

Върховна касационна прокуратура (ВКП) образува предварително производство заради изсичането на растителни видове от Ботаническата граница в Двореца в Балчик, съобщиха в четвъртък от Университетската ботаническа градина.

Проверяват се длъжностни лица, служители в Двореца, които са превишили правата си и са нанесли сериозни повреди върху дендрологичната колекция на университетската градина.

Скандалът с унищожаването на растителни видове в ботаническата градина в Балчик се развихри през 2004 година, когато бившият министър на културата Божидар Абрашев и директорът на културния институт “Двореца” Тошко Гяуров се опитаха да прокарат проект за строителство на 59 двуетажни къщи, басейни,  амфитеатър и тенис кортове. Подробният устройствен план на бъдещия комплекс, който практически щеше да унищожи ботаническата градина, дори бе одобрен от националния експертен съвет по устройство на територията към МРРБ. Идеята за застрояването на градината беше замаскирана като изграждане на Център за култури и религии.

За унищожаването на растителните видове беше сигнализирана регионалната инспекция по околна среда и води във Варна, която спря временно строителството. По-късно ексминистърът на околната среда и водите Долорес Арсенова забрани строителството заради защитените растителни видове.

Върховната касационна прокуратура постановява да се назначи тройна експертиза, която да установи колко и какви растителни видове са унищожени и колко от тях са увредени.

Според специалистите, теренът не е добър за строителството на комплекс от този вид, защото районът е свлачищен, но дори и да бъде изграден, движението на туристи до плажа ще унищожи каквото е останало след окончателното завършване на градината.

Културни дейци бяха удивени от факта, че след като директорът на културния център “Двореца” Тошко Гяуров беше освободен от поста от министъра на културата Нина Чилова, която пое министерството след Божидар Абрашев, бе отново назначен на поста от настоящия министър на културата Стефан Данаилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България