Прокуратурата ще рови и в куфарчето на Стив Ханке

Американският професор ще бъде разпитан за събития от преди 20 години

Снимка: бТВ

Прокуратурата се е самосезирала за показаното по бТВ на 16 февруари от американския професор Стив Ханке "куфарче с документи за корупция", съобщиха от държавното обвинение.

Според прокуратурата в думите на Ханке се съдържали данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление. От пресцентъра на институцията уточняват, че това е част от интервю на професора, в което той казва, че е предоставил доказателства за корупция на президента (1997-2002) Петър Стоянов.

В интервюто, според прокуратурата, Ханке казва, че Стоянов се обадил на тогавашния премиер Костов и разбрал, че му казал: "професор Ханке те е хванал в крачка".

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке с цел конкретизиране на изложените твърдения в интервюто, с оглед преценка за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления. От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.

Обяснения ще бъдат снети и от всички посочени в интервюто на проф. Стив Ханке лица.

На 16 февруари кономистът проф. Стив Ханке заяви пред бТВ, че разполагал с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на Петър Стоянов, докато е бил президент. Коментарът му дойде в отговор на въпрос как гледа на разпоредената от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на приватизацията, която да бъде направена от ДАНС.

По време на интервюто Ханке дори показа куфарчето, с което едно време е занесъл документите. Американският професор в миналото бе съветник на президента Стоянов.

"След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен - корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях "Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса", а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства", спомни си Ханке.

След това той разказа как е пристигнал в България от САЩ с куфар с документи за корупция.

"Показах му това - куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието - "професор Ханке те е хванал в крачка", разказа още Стив Ханке.

Той добави, че не знае какво е станало с документите, които е предоставил на Стоянов.

На 24 февруари в интервю за бТВ бившият премиер Иван Костов напълно опроверга Ханке и каза, че не е провеждал подобен разговор с Петър Стоянов.

"Президентът Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили в следствие на процеса на приватизация. Петър Стоянов е питал за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара, никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", каза Костов по повод думите на Ханке.

Според Костов в момента се допуска се груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас. "Нито един от министрите от кабинета ми не е сред богатите хора в България днес", каза още Костов.

Той все още очаква извинение от българското общество за безпочвените обвинения към него.

"Всички политически партии са участвали в приватизациите с около 5000 души. Няма как Иван Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано. Това е измама и е задушаващо", заяви Иван Костов.

Споделяне

Още от България