Костов: Нито един от министрите ми не стана богаташ

Чакам извинение от българското общество, каза той

Костов: Нито един от министрите ми не стана богаташ

"Всички политически партии са участвали в приватизациите с около 5000 души. Няма как Иван Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано. Това е измама и е задушаващо".

Това каза в неделя пред бТВ Иван Костов, премиер на България в 1997 - 2001 г. Поводът бе интервю на професор Стив Ханке, който обяви, че е отнесъл куфар с доказателства за корупционни сделки на президента Петър Стоянов за корупционни сделки, а той от своя страна се е обадил на Костов с думите "професор Ханке те е хванал в крачка".

"Президентът Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили в следствие на процеса на приватизация. Петър Стоянов е питал за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара, никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", каза Костов по повод думите на Ханке.

Според Костов в момента се допуска се груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас.

"Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха – те имаха активи, но и пасиви", каза Костов и припомни, че настоящата активизация на прокуратурата за проверка на приватизацията не е първата.

По думите му ако се твърди, че приватизацията е криминална, излиза, че правителствата на САЩ, Великобритания, подпомагали България в онази криза, също са част от това.

"Нито един от министрите от кабинета ми не е сред богатите хора в България днес. Тези хора, дори да са повишили жизненото си равнище, не са станали богаташи, други станаха богаташи", каза Костов.

Той обясни смяната на 10 министри от кабинета си в навечерието на Коледа през 1999 г. с доклад на НСБОП (бел.ред - сега ГДБОП) и НСС за корупция.

"Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването за втори мандат и видяхте какво се случи. Хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите", допълни Костов.

Костов все пак разказа, че тогавашният съпруг на външния министър в правителството му Надежда Михайлова е участвал в приватизационни сделки въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия.

Попитан защо тогава не я е сменил, той отговори: "Защо да я сменям? Мъжът ѝ е участвал в приватизацията, но нарушил ли е закона? Никой не е доказал, че е нарушил закона. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички". 

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?