Прокуратурата смята заплахите срещу имигрантите за свобода на словото

Ангел Джамбазки

Софийската районна прокуратура смята ултимативните заплахи на националистите за изчистване на София от нелегалните имигранти за проява на свобода на словото. Това става ясно от решението за прекратяване на разследването срещу зам.-председателя на ВМРО и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки, цитирано от сайта "Правен свят".

По сигнал на Българския хелзинкски комитет Джамбазки бе разследван за подбуждане към насилие и омраза на расова основа, както и за подбуждане към извършване на престъпление пред множество хора. Повод за образуване на делото бе протест преди година на ВМРО-БНД и други формации, под наслов "Шествие срещу имигрантското нахлуване".

БХК сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров за извършени престъпления по време на протеста, а от прокуратурата съобщиха, че няма да толерират подобни прояви и ще упражнят всички свои законови правомощия. Тогава прокуратурата обяви, че ще предприеме мерки срещу "призивите за "изчистване на града", за предприемане на "действия по самозащита" и посегателства върху чужди граждани, както и за "създаване на доброволни патрули и отряди" за "въвеждане на ред".

Софийската районна прокуратура (СРП) започна разследване срещу Джамбазки и други неизвестни лица. В сигнала на БХК пък бяха описани изявленията на Джамбазки:

"Даваме на управляващата клика ултиматум за седмица да изчисти града от престъпния контингент нелегални имигранти или това ще свършим ние. Отказваме всякаква отговорност за това, което може да се случи с тези лица занапред наоколо... Или държавата влиза в ред и час, или ще правим всичко възможно, за да защитим семействата и приятелите си и всички наши съграждани с наши средства... Затова призовавам всички: почнете да се организирате и въоръжавате. Няма друг начин. Трябва да сме готови сами да се защитим. Държава няма. Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората... Ако правителството не вземе мерки, ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на нейните традиции - доброволни патрули и отряди", се казваше в призива на Джамбазки, цитиран в сигнала на БХК.

Районната прокуратурата обаче е прекратила разследването, след като е преценила, че деянието не представлява престъпление. Мотивите в постановлението са, че думите на Джамбазки могат да се приемат като проявление на свобода на изразяване на мнение.

От БКХ са обжалвали прекратяването пред Софийската градска прокуратура, която обаче на 5 септември го е потвърдила.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?