Прокуратурата започна втора проверка по "Галерия"

Прокуратурата съобщи в понеделник, че започва проверка по делото "Галерия". Проверката е образувана по материалите на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, която преди дни единодушно констатира, че разработката е стартирана незаконно и проведена незаконно.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура и ще бъде под прекия надзор на директора на националното следствие Бойко Найденов, предаде БТА. Преди това шефът на парламентарната комисия Иван Костов (Синята коалиция) заяви, че "Галерия" е образувана, за да бъдат смачкани свободните меди, да бъдат сплашени и да внимават какво пишат. По думите му разпореждането за започването на разработката е дадено от бившия премие Сергей Станишев.

Всъщност прокуратурата вече се занимава веднъж с "Галерия", но през януари проверката бе прекратена поради липса на престъпление. Тогава подробности не бяха съобщени с обяснението, че материалите по случая са секретни и заради това мотивите за приключването на случая остават тайна.

В края на миналата седмица комисията за контрол на ДАНС излезе с унищожително становище по проверката си за законосъобразността на "Галерия", разминаващо с това на обвинителите. Депутатите констатираха, че разработката е открита без законово основание, а бившият председател на агенцията Петко Сертов не е в състояние да посочи коя класифицирана информация, публикувана в пресата и в Интернет, е оправдава това.

Установено бе, че Сертов е разпоредил започването на делото без да има посегателство върху националната сигурност, а в хода му е разпоредил на служители, които нямат съответните правомощия, да извършат нерегламентирани действия. За пример бе посочено използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу Димитър и Мартин Златкови и Недялко Йорданов.

Сертов не е предоставил на прокуратурата паралелната оперативна проверка, извършена от МВР по негово искане по темата на делото "Галерия".

Според депутатите като резултат от тези нарушения служители на ДАНС, нямащи отношение към проверката, сред които съветникът на Сертов Алексей Петров и Велин Хаджолов, бивш шеф на специалните операции в ДАНС, са извършили нерегламентирани разпити и са взели писмени обяснения от бизнесмена Младен Мутафчийски, Йоргос Пецас (системният администратор на сайта "Фрог Нюз", който бе засечен да качва материалите в сайта "Опасните") и журналиста Огнян Стефанов и са ги подложили на психологически натиск.

Народните представители бяха записали в становището си, че ДАНС е събирала и обработвала информация за граждани, журналисти, политици, фирми и медии, която няма отношение към проверката на Главна дирекция "Вътрешина сигурност". От проверката са правени необосновани изводи и политически внушения.

След избухването на скандала с разработката, вътрешната комисия в миналия парламент също констатира множество нарушения и изпрати материалите на прокуратурата. Сега историята се повтаря. Остава да се види какво ще покаже втората прокурорска проверка, тъй като, тези които са започнали делото вече не работят в ДАНС, а тези които ги назначиха в агенцията вече не са управляващи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?