Разследване по "Галерия" все пак ще има

Разследване по "Галерия" все пак ще има

Разследване за начина, по който Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е водена скандалната разработка "Галерия", все пак ще има. Това стана ясно във вторник от думите на градския прокурор Николай Кокинов. Той каза, че Военно-апелативната прокуратура е отменила постановлението на Софийската военна прокуратура за отказ от образуване на дело и е върнала преписката за ново разследване.

Сега остава материалите да постъпят в Софийската градска прокуратура, която ще води разследването по фактите, констатирани от парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

Скандалът избухна миналата година, когато народни представители от вътрешната парламентарна комисия откриха телефоните си в списъците на подслушваните лица в рамките на разработката "Галерия". След това ДАНС си призна за неправомерното подслушване, а вътрешната комисия констатира множество нередности, сред които устни разпореждания на бившия председател на ДАНС Петко Сертов при воденето на делото. Депутатите изпратиха всичките документи от проверката си в Софийската военно-окръжна прокуратурата.

Въпреки това обвинителите под пагон не откриха никакви данни за извършени престъпления. Всички материали по случая бяха секретни и затова мотивите им не бяха оповестени.

Създадената в новия парламент специализирана комисия за контрол на ДАНС започна нова проверка по делото, която завърши със становище, че разработката нито е била открита, нито е била водена в съответствие със закона. Констатирани бяха редица нарушения, включително и от страна на бившия председател Петко Сертов и неговия съветник Алексей Петров.

Становището на комисията пак бе пратено на обвинителите. Последва прехвърляне на папките от прокуратура на прокуратура, докато накрая попаднаха във военно -апелативната. Обяснението за това бе, че първата проверка по "Галерия" е правена във Военно-окръжната прокуратура и становището на парламентарната комисия трябва да се възприема като жалба срещу нейния отказ да образува предварително производство, а актовете на военните прокурори подлежат на ревизия от Военно-апелативната прокуратура.

През цялото време докато се установяваше има ли или няма престъпление при воденето на разработката, подсъдимостта на служителите от ДАНС се смени (ръководството на ДАНС бе сменено)и затова новата проверка ще се води от цивилната прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България