Прокурор е наказан със "забележка", защото е ударил шамар на дете

Прокурор Димитър Франтишек (вляво), снимка БГНЕС

Градският прокурор на София Емилия Русинова е наказала прокурора Димитър Франтишек Петров със “забележка“ заради нападение срещу ученик, съобщава сайтът “Биволъ“.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) и Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС обявяват, че за тях случаят е приключил заради наложеното наказание. Съдебната власт беше сезирана за случая от сайта “Биволъ“ в средата на май, след като се разбра, че институциите нямат намерение да се самосезират.

Прокурор Русинова е наложила на Франтишек наказанието “Забележка“. Тя е приела версията, че Франтишек първо е направил забележка на ученика да спазва реда на опашката в училищната лафка, но той му “отговорил с висок и предизвикателен тон да не му се кара“. После ученикът бил хванал прокурора за яката на дрехата и го изместил встрани от опашката“.

Оказва се обаче, че за инцидента е била образувана преписка от Специализираното звено “Антикорупция“ към градската прокуратура, пише “Биволъ“. Първоначално прокурор  Илиян Рангелов от звеното пише, че срещу Димитър Франтишек има достатъчно доказателства, че е извършил престъпление заради ударен шамар на ученика Людмил Асенов. За този шамар в мотивите на административния ръководител Русинова не става дума.

Досъдебно производство в крайна сметка не е образувано, тъй като срещу Димитър Франтишек Петров имало и частна тъжба на пострадалия до съда.

Споделяне

Още от България