Прокурор Гешев: Купуват се магистрати, политици и медии покрай избора на нов главен прокурор

Гласуването за наследника на Цацаров ще е на 14 ноември

Иван Гешев, снимка БГНЕС

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обяви в сряда подозренията си, че изборът на нов главен прокурор ще е съпроводен с купуване на магистрати, политици и журналисти. Според него тези процеси вече са започнали. Прокурорът говори след заседанието по делото "КТБ" и уточни, че прави анализ като гражданин.

Иван Гешев аргументира тезата си с показанията на основния свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов, който беше дясна ръка на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Сега Лазов е основният прокурорски свидетел по мегаделото за източването на КТБ.

В сряда Бисер Лазов разказа пред съда как е отишъл с Цветан Василев в Париж през септември 2012 г., където е участвал в среща с французин и Димитър Абаджиев. По това време Абаджиев е представител на правителството на ГЕРБ в проектната компания за газопровода "Набуко". На срещата в Париж многократно е било споменавано името на бившия шеф на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Бойко Найденов.

Бисер Лазов разказва, че Цветан Василев е платил 50 000 евро на французина, който трябвало да проведе пиар и лобистки мероприятия в следващите три месеца. Пред съда Бисер Лазов не пресъздаде разговора, за който говори, защото не знаел френски език, а говорел малко английски, съобщава БТА.

Прокурор Иван Гешев коментира, че думите на свидетеля показват как политико-икономическата мафия се опитвала да назначи или избере главен прокурор в един предишен избор. По думите му показанията по делото показват, че Цветан Василев е платил, за да се подготви пиар кампания за кандидат за главен прокурор.

Според Иван Гешев сега тези процеси ще са още по-брутални, когато са засегнати "доста сериозни олигархични интереси" заради работата на прокуратурата. Той смята, че състезанието ще е мръсно и кално. Гешев отбеляза, че от мандата на сегашния главен прокурор има още осем месеца и "всеки, който смята, че този мандат е свършил вече, щял да остане разочарован.

Заместник-главният прокурор обаче не спомена в този контекст за явната политическа подкрепа, която получи сегашният главен прокурор Сотир Цацаров от Бойко Борисов и Цветан Цветанов преди гласуването във ВСС. Иван Гешев не се позова и на думите на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов към Бойко Борисов за избора на Цацаров: "Ти (Борисов) си го избира (Цацаров)..."

При всички положения Иван Гешев ще трябва да работи със следващия прокурорски началник, който ще е спечелил "мръсното и кално състезание". Гешев на два пъти обяви пред медиите, че "на 99%" няма да е кандидат за главен прокурор, но не може да гарантира на 100%.

Изборът ще е на 14 ноември

Междувременно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши, че следващият главен прокурор ще бъде избран на 14 ноември. Прокурорите утвърдиха графика на процедурата, който бе предложен от Сотир Цацаров. Той трябва да бъде приет и от Пленума на ВСС, където участват представителите на съда.

Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне на 15 юли. През следващите две седмици ще бъдат издигани кандидати в Прокурорската колегия. Право на това имат министърът на правосъдието и минимум трима членове на колегията. Последната възможна дата за издигане на претенденти е 29 юли.

До 12 август кандидатите ще трябва да напишат и подадат концепциите си. На 30 октомври Прокурорската колегия ще гласува допустимостта на кандидатите, а седмица по-късно изтича крайният срок за подаване на позициите на юридическата гилдия и гражданския сектор.

Изслушването на кандидатите и гласуването от Пленума на ВСС ще проведе в един ден - 14 ноември. За да има избран нов главен прокурор, някой от кандидатите трябва да събере най-малко 17 гласа, а след това президентът да подпише указ за назначаването му. Държавният глава има право да откаже подписване на указ само веднъж.

Споделяне

Още по темата

Още от България