Прокурор от Сливница разследвана за укриване на контрабанда

Прокурор от Сливница разследвана за укриване на контрабанда

Районният прокурор на Сливница Румяна Раденкова е разследвана за укриване на контрабанда като унищожила обвинителен акт на своя колежка, после е иззела делото и го сложила "на трупчета", съобщи в петък специализираният сайт "Правен свят". Срещу прокурор Раденкова е образувано дело за укривателство и тя се разследва от новото специализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура.

Историята е от миналата година. Унищоженият обвинителен акт е свързан с влизането на трима души (двама мъже и една жена) в България от Сърбия. Край Драгоман полицията, която в онзи момент провеждала спецоперация срещу контрабандата на цигари, спира автомобила за проверка, защото има оперативна информация.

Поради невъзможност на място да проверят колата за тайници, я връщат на митницата, където е извършено претърсване. Тайници обаче не намират. Но им прави впечатление, че стойката на жената е странна, движенията ѝ не са естествени. При личен обиск установяват, че по цялото ѝ тяло, с тиксо са облепени кутии с цигари. Стойността им е 500 лева. Започва разследването и в началото на март т.г. материалите отиват при прокурор Магдалена Николова от РП-Сливница с мнение за съд.

По това време прокурор Николова и колежката ѝ Анелия Тодорова участват в конкурс за преместване в Софийската районна прокуратура. Преди да напуснат Сливница двете трябва бързо да приключат старите си дела. Прокурор Николова изготвя обвинителен акт срещу жената, която е привлечена като обвиняема за контрабанда на цигари. Обвинената жена вече веднъж е била осъждана за същото престъпление.

Прокурор Николова внася обвинителния акт в деловодството, където е вписан и в книгата с обвинителни актове. На следващия ден тя и колежката ѝ Анелия Тодорова заминават за София. След тяхното отпътуване деловодителка в прокуратурата в Сливница с коректор заличава номера на обвинителния акт в книгата и вписва друг. Районният прокурор на Сливница Румяна Раденкова пък не подписва бланката, с която Магдалена Николова я уведомява за внесения акт. На 12 март Раденкова преразпределя делото на себе си и взима от деловодството обвинителния акт, който изчезва.

Случаят можеше и да не се разплете, но по една случайност всичко излиза наяве. След като са вече в София Анелия Тодорова е влязла в информационната система на прокуратурата и вижда, че едно от делата на колежката ѝ Магдалена Николова "свети". Това означава, че не е решено. Анелия Тодорова съветва Магдалена Николова бързо да приключи с него, за да няма проблеми, на което получава отговор, че делото е внесено в съда.

Междувременно двете са подали документи за участие в конкурс за повишаване в градска прокуратура. Според правилата на ВСС магистратът може сам да представи три свои акта, по които да бъде оценяван. За да изясни ситуацията около делото с цигарите, Магдалена Николова го посочва с други два свои акта. В деловодството в РП-Сливница получават искане за предаване на тези дела и настава паника. Раденкова звъни на окръжния прокурор на София Наталия Николова и обяснява, че прокурори внасяли калпави обвинителни актове в съда, че хората не били подготвени, че делото за цигарите нямало да издържи в съда, щяло да последва оправдателна присъда, пък на нея ѝ омръзнали такива, че делото било за прекратяване и заради това го взела.

На място в Сливница е изпратен екип от прокурори от Окръжна прокуратура-София. Установено е, че повече от месец – от 12 март до 16 април по делото за цигарите няма никакво развитие. Има съмнения, че Раденкова го е сложила "на трупчета".

Справка показала, че едва на 16 април то е вкарано в информационната система на прокуратурата.

В прокуратурата получават сигнал срещу Раденкова. Най-напред е проведена проверка, а на 5 май е образувано досъдебно производство за лично укривателство срещу районната прокурорка на Сливница. Преди ден са били иззети нейният компютър и този, на който се извършва случайното разпределение.

Има подозрения за участието на две служителки от прокуратурата в Сливница в изчезването на обвинителния акт. Едната е деловодителката, заличила с коректор документа в книгата за обвинителни актове. А втората е тази, която едва на 16 април отбелязала досъдебното производство в деловодната система на прокуратурата. Оправданието ѝ е, че се е забавила, защото била затрупана с работа.

Споделяне

Още от България