Прокурор замеси Петков и Велчев в скандал с изнудване

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев замеси имената на вътрешния министър Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев в поредния корупционен скандал, който разтресе държавното обвинение. Арестуваният в сряда обвинител е заявил в подслушваните лични разговори с изнудвания от него районен прокурор на Сливница Емил Милев, че иска от него 20 хиляди евро, за да ги даде на Петков.

Той е обяснил, че с тях ще лобира пред МВР-министъра, за да спре проверката на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“, която тече срещу Милев. По информация на Mediapool в разговорите си Дончев е замесил и имената на други прокурори от ВКП.

В четвъртък Петков коментира, че главният прокурор Борис Велчев го е информирал преди два дни за случващото се и е разпоредил "да се вземат всички необходими мерки“. Ден по-късно Ангел Дончев бе задържан при акция на ГДБОП.

"Бях информиран за възможността да се спекулира с името ми. Тези спекулации няма да хванат дикиш“, каза Румен Петков. По информация на Mediapool той е разписал подслушване на двамата прокурори без разрешението на съда. Министърът уточни обаче СРС-та са били одобрени от съдия на по-късен етап.  

"На когото му искат пари от мое име да знае, че го крадат и лъжат. Все има нужда от пари, но не от такива. Тези пари се наказват дали в гроба, дали в прокуратурата“, образно описа ситуацията Петков като уточни, че не познава никой от двамата прокурори.

Очаква се в петък Софийска градска прокуратура да поиска от съда налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража“ за Дончев.

Дончев е изнудвал Емил Милев и съпругата му Розалина Михайлова, прокурор в Софийската районна прокуратура, защото двамата са били проверявани за документни престъпления с цел набавяне на недвижимо имущество. Михайлова е подписала декларация с невярно съдържание, че семейството не притежава недвижими имоти, за да получат общинско жилище.

Дончев и Милев бяха разпитани в четвъртък пред съдия от СГС. Двамата бяха изведени през задния вход на Съдебната палата, за да се предотврати съприкосновението им с медиите.

Малко преди изненадващото развитие на скандала, зам.-главният прокурор Камен Ситнилски похвали арестувания обвинител. Според него той е "много добър професионалист, работил задълбочено и оставял отлично впечатление и като прокурор, и като следовател преди това“.

От досега оповестената информация стана ясно, че Дончев е изнудвал колегата си, а след това е бил арестуван с белязаните пари в заведение, чието име засега не се уточнява.

Определеният от Ситнилски като „много добър професионалист“ Ангел Дончев е прокурорът, който прекрати в разрез с процесуалния закон делото срещу митническите началници Пламен Живков и Маргарита Пецанова. Това се случи в последния ден от мандата на Никола Филчев, по чието нареждане тогавашният градски прокурор Бойко Найденов (сега директор на Националната следствена служба) иззе делото, което бе внесено в съда и по-късно възложено на Дончев. Според обвинението високопоставените митнически служители са ощетили държавата с около 10 млн. лв.

Това е вторият подобен скандален случай с прокурор от върховната прокуратура. Преди месеци Боян Тошев от ВКП бе уличен, че е взел подкуп от 30 хил. евро от Георги Манасиев, за да му осигури да бъде назначен на поста районен прокурор на Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?