Прокурорски кръг въртял десетки хиляди в евро

Прокурорски кръг въртял десетки хиляди в евро

Арестуваният за изнудване прокурор Ангел Дончев обясни публично в петък, че е участвал в един общ “приятелски кръг“ заедно с районния прокурор на Сливница Емил Милев, в който са се въртели суми по-големи от 20 000 евро. С толкова белязани пари той бе заловен преди два дни в столично заведение.

В сряда Софийски градски съд не уважи искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража“ и разпореди Дончев да бъде оставен под домашен арест.

Сигналът срещу него бе подаден до главния прокурор Борис Велчев от Милев, който е заявил, че Дончев се е опитвал да го изнудва за пари, за да покрие течаща проверка срещу него. В поредния скандал в държавното обвинение бяха намесени и имената на вътрешния министър Румен Петков и на Борис Велчев. Това потвърди самият Петков в четвъртък.

Според първоначалната информация от правоохранителните органи Дончев е поискал 20 000 евро, за да лобира за прекратяване на проверка на ГДБОБ, засягаща Милев. В СРС-та между двамата той е бил записван да казва, че крайният получател на парите е Румен Петков.

По непотвърдена информация прокурорът от Сливница е проверяван за документна измама. Съпругата му попълнила фалшиво удостоверение, че няма жилище, за да се сдобие с общински имот. От МВР и Върховна касационна прокуратура досега не са излизали с официално съобщение по въпроса.

“Не зная защо парите са били белязани. Те бяха предназначени за лични нужди – ремонт на жилището ми. С Милев съм личен приятел от 10 години. Ние сме широк кръг приятели, които си разменяме пари по всякакви поводи и начини. Имало е и по-големи и по-малки суми“, заяви Дончев като уточни, че с Милев е поддържал разностранни отношения, включително и финансови.

Заплатата на прокурор от ВКП без надбавките за стаж е 2250 лева. Обвинителите на районно ниво получават значително по-малки възнаграждения. Законът за съдебната власт забранява на магистратите да въртят бизнес.

Пред медиите Дончев даде противоречиви сигнали дали е споменавал Румен Петков по време на своите разговори с Емил Милев. В отговор на въпрос на Mediapool първоначално той обяви, че появилите се съобщения в тази посока са “инсинуация“, но след това се коригира и каза, че “може да го е споменавал“. Прокурорът обаче побърза да каже, че това не е ставало във “финансов“ контекст, а като част от “личните им отношения“. Той не уточни за какви точно лични отношения става дума.

Дончев стартира и своята публична версия за скандала. Той бил поканил Милев в дома си, където били жена му и двете му деца, но прокурорът от Сливница изтъкнал “някаква причина“, за да се срещнат в заведение, в което бе извършен ареста.

“Чувството да те предаде приятел е ужасно. Дойде ми като гръм от ясно небе. Това е човешко предателство“, заяви Дончев. Според него Милев го е натопил, за да се спаси от “проблемите, които има“. Ангел Дончев многозначително заяви, че тези “проблеми“ не били свързани само с имотната декларация, а Милев бил проверяван и по други случаи и го натопил, за да „излезе чист от ситуацията“.

Прокурорът от ВКП опроверга версията на своите колеги, които сега вече го разследват като заяви, че той лично никога не е проверявал Милев. От Върховната прокуратура в сряда обявиха, че 20-те хиляди евро са били дадени от Милев на Дончев, за да прекрати проверка, която е водил срещу него.

В петък арестуваният обвинител заяви, че по време на разпита пред съдия Емил Милев е заявил, че си е купил записващо устройство и няколко пъти е записвал разговори между двамата. Преди това от ВКП и МВР заявиха, че лично Румен Петков е наредил подслушване на разговорите между двамата прокурори. След като е разбрал, че неговото име вече е намесено заедно с това на Борис Велчев, бил нареден арестът на Дончев.

Защитата обяви, че час преди гледането на първата мярка за неотклонение срещу клиента им, не са виждали никакви разпечатки от СРС-та.

Защитникът на Дончев - Красимир Пенков посочи, че записите, които Милев е правил със собствено записващо устройство, не могат да бъдат узаконени. По думите на Пенков записи има от деня на задържането, но те не потвърждават версията на Емил Милев.

В мотивите си съдът посочи, че няма опасност Дончев да извърши друго престъпление и да се укрие, за което му наложи мярка „домашен арест“. Прокуратурата определи решението на съда като адекватно и няма да го протестира.

Обявеният като “изнудван“ прокурор Емил Милев е на свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?