Висш прокурор арестуван за изнудване

Прокурорът от Втори отдел на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев е бил арестуван в сряда вечерта с голяма сума пари в него, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Дончев е задържан по обвинение за изнудване на друг прокурор, чието име Велчев не назова. Според неофициална информация задържаният обвинител е поискал 20 000 евро от колегата си.  

Арестът е извършен при съвместна акция на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и прокуратурата след подаден от изнудвания сигнал. Използвани са специални разузнавателни средства.Срещу задържания е образувано досъдебно производство. Появила се информация сочи, че шантажираният обвинител е от Софийската районна прокуратура, според друга обаче - той е от провинцията.

Ангел Дончев е прокурорът, който прекрати против процесуалния закон делото срещу митническите началници Пламен Живков и Маргарита Пецанова. Това се случи в последния ден от мандата на Никола Филчев, по чието нареждане тогавашният градски прокурор Бойко Найденов (сега директор на Национаната следствена служба) иззе делото, което бе внесено в съда и по-късно възложено на Дончев. Според обвинението високопоставените митнически служители са ощетили държавата с около 10 млн. лв.

Това е вторият подобен скандален случай с прокурор от върховната прокуратура. Преди месеци Боян Тошев от ВКП бе уличен, че е взел подкуп от 30 хил. евро от Георги Манасиев, за да му осигури да бъде назначен на поста районен прокурор на Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България