Висш прокурор арестуван за изнудване

Прокурорът от Втори отдел на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев е бил арестуван в сряда вечерта с голяма сума пари в него, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Дончев е задържан по обвинение за изнудване на друг прокурор, чието име Велчев не назова. Според неофициална информация задържаният обвинител е поискал 20 000 евро от колегата си.  

Арестът е извършен при съвместна акция на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и прокуратурата след подаден от изнудвания сигнал. Използвани са специални разузнавателни средства.Срещу задържания е образувано досъдебно производство. Появила се информация сочи, че шантажираният обвинител е от Софийската районна прокуратура, според друга обаче - той е от провинцията.

Ангел Дончев е прокурорът, който прекрати против процесуалния закон делото срещу митническите началници Пламен Живков и Маргарита Пецанова. Това се случи в последния ден от мандата на Никола Филчев, по чието нареждане тогавашният градски прокурор Бойко Найденов (сега директор на Национаната следствена служба) иззе делото, което бе внесено в съда и по-късно възложено на Дончев. Според обвинението високопоставените митнически служители са ощетили държавата с около 10 млн. лв.

Това е вторият подобен скандален случай с прокурор от върховната прокуратура. Преди месеци Боян Тошев от ВКП бе уличен, че е взел подкуп от 30 хил. евро от Георги Манасиев, за да му осигури да бъде назначен на поста районен прокурор на Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?