Прокурорите обявиха Ходорковски за бос на "престъпна групировка"

Прокурорите обвиниха руския магнат Михаил Ходорковски, че оглавявал "престъпна групировка", целяща да краде собственост. В рамките на процеса срещу бившия шефа на петролния гигант Юкос прокурорите започнаха да излагат обвиненията срещу него.

Делото срещу Ходорковски, обвинен в измами и неплащане на данъци, е обединено с това на Платон Лебедев, негов ключов бизнес партньор и акционер в Юкос.

И двамата мъже, които могат да бъдат осъдени на 10 години затвор, ако бъдат признати за виновни, пледираха невинни по време на процеса в четвъртък.

Ходорковски обяви, че се е признал за невинен по всички повдигнати обвинения.

"Разбирам в какво ме обвиняват, но не се признавам за виновен ", заяви той.

Подобно бе и изявлението на Платон Лебедев.

Според прокуратурата, бизнес империята на Ходорковски - чрез която той се превърна в един от най-богатите хора в Русия - е била на ръба на организацията на гангстерски операции.

Настоящото дело е фокусирано върху приватизацията през 1994 г. на Апатит, завод за изкуствени торове, който Лебедев и Ходорковски придобиват за 238 милиона долара.

Те са обвинени, че използвали измама при покупката на завода и са възпрепятствали опитите за преразглеждане на сделката.

Ходорковски, както останалите руски олигарски, натрупа огромно състояние по време на хаотичната приватизация в началото на 1990-те години, която сега мнозина смятат, че е била дълбоко корумпиран процес.

Държавният прокурор Дмитри Шокин каза пред съда, че Лебедев е придобил акциите на компанията Апатит по престъпен начин чрез създаването на чадър от фирми заедно с Ходорковски и други представители от Юкос.
През 1994 г. Лебедев се е присъединил към организирана престъпна групировка начело с Михаил Ходорковски, чиято цел е била да придобива дялове чрез измами в големи руски компании в рамките на приватизационния процес, посочи прокурорът.

Поддръжниците на Ходорковски, сред които изтъкнати руски либерали, твърдят, че процесът срещу него е политически мотивиран.

Те изтъкват агресивните действия на държавата срещу Ходорковски и Юкос като доказателство за някакъв вид вендета от страна на Кремъл.

Също в четвъртък бе съобщено, че Юкос е започнала да изплаща данъчните си задължения за 2000 година.
Общият размер на този дълг е около 99.4 милиарда рубли (3.4 милиарда дзолара). Последният срок за доброволното погасяването му изтече миналата седмица.

В сряда компанията заяви, че е готова да плати на държавата за погасяване на данъците от 2000 година 1.25 - 1.3 милиарда долара.

Останалата част от дълга Юкос има намерение да изплати за сметка на привлечените кредити и продажбата на активи, които за сега са арестувани.

Споделяне

Още от Свят