Прокурорите прахосват времето си в "несвойствени дейности"

От 30 до 50 процента от времето на българските прокурори се прахосва за несвойствени за работата на една съвременна правозащитна институция дейности. Това констатира бившият баварски прокурор и висш полицай Вилхелм Вьопкинг, който е в екипа германски магистрати по програмата ФАР за подпомагане на българската прокуратура.

Вместо да се съсредоточат в разследванията, прокурорите се занимават с писане на отчети, участват в излишни заседания и обмен на преписки със следователи и полицаи, а основната им задача са разследванията, посочи в интервю за радио Дойче веле Вилхелм Вьопкинг.

Причина за забавянето на следствията и делата Вьопкинг съзира и в неестествената, по мнение на европейските експерти, подялба на разследванията между прокурори, следователи и полиция. Мястото на следствието е или в криминалната полиция, или в прокуратурата, казва германският магистрат.

Новоприетият закон за промяна на функциите на уникалното за Европа българско следствие не решава проблемите, считат работещите към Софийската главна прокуратура германски магистрати. Друга забележка на екипа по отношение на работата на българските прокурори е предпочитанието им да си седят в кабинета вместо да присъстват на местата на разследване на престъпленията и нарушенията на законността.

По време на състояло се наскоро посещение на представители на баварското правосъдно министерство в София е отчетено забавяне в стартиралия преди близо година втори проект на програма ФАР за подпомагане на българската прокуратура.

Причината за това е бавенето на Върховна касационна прокуратура при сформирането на препоръчаните ѝ от германските експерти специализирани отдели за борба с организираната престъпност и корупцията.

Недостатъчният брой на обучени прокурори за борба с тези тежки антиобществени явления в България се дължи на отлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, посочва Вилхелм Вьопкинг пред радио Дойче веле.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?