Прокурорски син получи условна присъда за катастрофа с две жертви

Бисер Андреев в съдебната зала през 2013 година

Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата от година и половина условно за Бисер Андреев, който е признат за виновен за причиняване на катастрофа с две жертви на столичния бул. "България".

Катастрофата се случи на 5 август 2011 г. край спирката на площад "Ручей". Тогава 24-годишният Бисер Андреев е решил да изпревари автомобил, управляван от Людмил Славов. Ограничението в участъка било 70 км./ч., но и двамата се движели с превишена скорост. Андреев изпреварвал с над 97 км./ч в лявата лента и при опит да се върне в дясна лента загубил контрол на мократа настилка, колата поднесла и последвал удар с другия автомобил. След него и двете коли излезли от пътя, а този на Андреев ударил пешеходци на тротоара.

Подсъдимият е син на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев.

На първа инстанция  Андреев получи 3 години условно, но апелативният съд намали присъдата на 1 години и половина. Причината е, че деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалите.

Съдът приема, че подсъдимият е шофирал с превишена скорост на мокра настилка, което е довело до загуба на контрол. Безспорно е, че свидетелят Людмил Славов е ускорил, когато е видял, че ще бъде изпреварен. Това също е нарушение на Закона за движение по пътищата,.

Андреев е с чисто съдебно минало, изразил е съжаление за стореното, бил е твърде млад и е полагал е общественополезен труд, посочва съдът. В същото време има и значителното съпричиняване на инцидента от другия водач, който не е привлечен към наказателна отговорност.

ВКС напомня, че срокът на разглеждане на наказателното производство над 8 години се явява неразумен, независимо от сложността на делото.

Според върховните съдии доводът на прокурора, че подсъдимият следва да носи отговорност за собственото си поведение е принципно верен, но ако свидетелят Людмил Славов е бил привлечен към наказателна отговорност, тогава и той би понесъл последиците от причинения престъпен резултат.

"В случая не може да бъде пренебрегнат фактът, че единственият привлечен към отговорност е подсъдимият Бисер Андреев, поради което няма как да бъде игнорирано значителното съпричиняване на тежките съставомерни последици от свидетеля Людмил С. и то да не бъде съобразено при определяне размера на наказанието, което подсъдимият Андреев следва да понесе", пише в мотивите на ВКС.

Споделяне

Още от България