Промени в програмата за студентски бригади за чужденци в САЩ

Държавният департамент на САЩ планира значителни промени в програмата си за студентски бригади за чужденци студенти, от която се възползват безскрупулни посредници за намиране на работа и организирани престъпни групи в секс индустрията, съобщава Асошиейтед прес в сряда.

Най-сериозните промени са свързани със забрана за наемане на работа във фабрики, складове и други места като заводи за пакетиране на морски храни, става ясно от вътрешен документ на Държавния департамент. Предвижда се също да се забрани наемането на работа в магазини за издания и филми за възрастни, салони за масаж и стриптийз клубове.

Държавният департамент ще изисква спонсорите по програмата да бъдат особено внимателни, когато става дума за работни места, предлагащи законно занятие, но за които се знае, че са свързани с трафик на хора - например портиерски услуги, домакински дейности и модни агенции.

В документа се казва, че новите правила ще бъдат оповестени около март.

Планираните промени се въвеждат повече от година, след като разследване на АП разкри широко разпространени злоупотреби в Лятната програма за работа и пътуване Джей-1, която всяка година позволява на над 100 000 чуждестранни студенти да работят в САЩ до 4 месеца. В програмата участват студенти от цял свят, като най-много са от Русия, Бразилия, Украйна, Тайланд, Ирландия, България, Перу, Молдова и Полша.

Миналата година държавният секретар Хилари Клинтън нареди да бъде направен обстоен преглед на програмата и вече бяха въведени някои промени.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?