Пропагандата и кибератаките са по-евтини от танковете и ракетите

Русия разпространява лъжи, за да разклати основите на Запада

Андрю Паркър

Генералният директор на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър заяви днес в Берлин, че Русия се опитва да подкопае западните демокрации, като сее дезинформация и разпространява лъжи.

Русия се стреми да си върне загубеният статут на „велика сила“, като за целта залага на хибридни средства, понеже „пропагандата и кибератаките са по-евтини от танковете и ракетите“, допълни го заместник-генералният секретар на НАТО по разузнаването на сигурността Арндт Фрайтаг фон Лорингхофен.

В германската столица двамата участваха в организирания от Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване) 15-ти международен симпозиум на тема „Хибридните заплахи – съвместният отговор“.

Изказването на Паркър бе първата публична реч на действащ шеф на МИ5 извън Великобритания.


Той отбеляза, че Великобритания не желае да засилва напрежението с Москва, но поредицата агресивни и вредни действия, ръководени от Кремъл, са недопустими. Вместо да бъде уважавана велика страна, Русия поема риска да изпадне в изолация, каза Паркър.

Усъвършенстваната от руската държава доктрина за съчетаване на медийно манипулиране, дезинформация и изопачаване в социалните медии, нови и стари форми на шпионаж, високи равнища на кибератаки, военна сила и престъпна агресия е точно това, което днес наричаме "хибридни заплахи", допълни той.

Живеем във време, когато Европа се сблъсква с постоянни заплахи и враждебна дейност от страна на някои държави. Имам предвид целенасочена злонамерена дейност за подкопаване на свободната ни демократична общност, дестабилизиране на основаната на международни правила система, на която се крепи нашата стабилност, сигурност и благоденствие.

"Главно действащо лице на тази враждебна дейност е руското правителство", каза Паркър. "Подчертавам, че не казвам Русия. Великобритания се отнася с голямо възхищение и уважение към народа на Русия, към великата ѝ култура и история. Аз лично съм учил руски език в училище", добави шефът на МИ5.


Паркър отбеляза, че сътрудничеството с партньорите от Европейския съюз е ключово за предпазване от заплахите от страна на "Ислямска държава" и Русия.

Великобритания и ЕС трябва да изградят тясно партньорство в сигурността след Брекзит, за да осуетят атаките на екстремистите от ИД и злонамерените опити на Русия да подкопае западните демокрации, каза той.

Великобритания, като важна разузнавателна сила в Европа, търси нов пакт за сигурност с блока, за да си осигури запазен достъп до секретна информация от основните страни членки на ЕС, опитвайки се да сключи по-широка сделка за Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Паркър обвини Кремъл в "крещящи нарушения на международните правила" и припомни атаката срещу бащата и дъщерята Скрипал като пример за зловредните действия на Русия, които рискуват да провърнат страната в "изолиран парий".

Русия по думите му се е постарала да организира безпрецедентна дезинформационна кампания след атаката. Западът, предупреди той, трябва "да излъчва светлина през мъглата от лъжи, полуистини и заблуди, която се лее от пропагандната машина на Русия".

„Ние до днес продължаваме да носим отпечатъка, оставен след края на студената война“, каза по време на симпозиума шефът на германското контаразузнаване Ханс-Георг Маасен.

Според него заплахите, които днес наричаме хибридни, са съществували и по време на войната, и по време на студената война, известни са и общественото внимание е било привличано към тях. След 1990 година в Европа разчитахме на мирно бъдеще, предполагайки, че най-лошите глави от историята са останали назад, но в последните години ситуацията със сигурността силно се промени и, трябва да признаем, идеалистическите представи не се оправдаха, добави той.

Маасен призова европейците да проявяват бдителност, а властите в европейските държави да привличат повече внимание към темата за хибридните атаки.

Споделяне

Още от Европа