Пропаст между чиновническата и средната заплата в Румъния и България

Пропаст между чиновническата и средната заплата в Румъния и България

Истинска пропаст зее между средната работна заплата, получавана в Румъния и България, и вземаната от чиновниците в двете държави. Разликата е съответно девет и 6.5 пъти, а подиумът на челната тройка се затваря от Унгария, където премиерът Виктор Орбан печели 4910 евро - еквивалент на 6.2 средни месечни заплати, пише румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА във вторник.

Изданието представя "индекс на безчувствеността на висшите държавни чиновници по отношение на заплащането", който представлява съотношение между брутните заплати на държавния политически елит и средната брутна заплата в страната. В класацията вестник "Адевърул" е включил редица европейски държави, като сравнява брутните стойности, тъй като в отделните държави данъчното облагане е различно.

Утрояването на заплатите на висшите държавни служители в Румъния, влязло в сила от 1 август т.г., изведе страната на челно място с най-голяма разлика между заплатите на обикновените хора и хората от първи ранг, пише "Адевърул". Близо девет средни заплати ще влизат месечно в сметките на президента Клаус Йоханис и премиера Виктор Понта след промените, отбелязва изданието.

Така Румъния заема първо място в класацията с разлика между заплащането на държавния политически елит и обикновения човек от 8.7 пъти - 563 евро средна брутна заплата в страната спрямо 4895 евро за висшите държавни чиновници.

България, която е сравнима с Румъния по равнище на бедност, също има достатъчно висок "индекс на безчувственост" и се нарежда на второ място: българският президент печели 2950 евро месечно, премиерът - 2280 евро, което представлява съответно 6.5 пъти и около 5 пъти средна месечна заплата от 450 евро, пише "Адевърул". "Подиумът" завършва с Унгария.

Гърция, която е на прага на финансов колапс, също не стои зле в класацията: премиерът Алексис Ципрас има месечен приход от 7123 евро, тоест 5.6 пъти средната месечна заплата.
Развитите държави, като Германия, Франция или Великобритания не успяват да постигнат "достиженията" на Румъния, отбелязва "Адевърул".

Във Франция президентът и премиерът са с намалени заплати от 2012 г. с 30 процента. Сега те печелят по 14 836 евро месечно, което е 5.9 средни месечни заплати. В Германия канцлерът Ангела Меркел печели 18 000 евро месечно, което е 5.1 пъти средната заплата от 3527 евро. Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън инкасира месечно 16 870 евро, което е 5.6 средни заплати от 2969 евро.

Румънският вицепремиер Габриел Опря заяви, че хората, които вземат решения в правителството, трябва да бъдат заплатени на равнище ЕС, с което страната трябва да се сравнява, за да има компетентни и некорумпирани хора. Неговият аргумент бе поет и от останалите висши чиновници, но той не е единственият, който трябва да се има предвид, коментира "Адевърул". Друг аргумент, може би по-справедлив, е степента, в която заплатите на висшите чиновници отговарят на икономическия капацитет на страната, която ръководят да генерира просперитет за всички граждани, не само за елита, посочва "Адевърул".

Президентите и премиерите на други държави от региона получават по-високо заплащане от своите граждани, но съотношението между двете възнаграждения не е по-голямо от 1 до 5 пъти в нито една друга държава в Централна и Източна Европа, обобщава вестникът.

В дъното на своеобразната класация се намират Испания и Норвегия, където това съотношение е най-ниско - премиерите на тези държави печелят еквивалента на близо три средни месечни заплати, посочва румънското издание.

Споделяне

Още от България