Проститутките в Белгия длъжни да имат трудова виза и да са без полицейско досие

Проститутките в Белгия вече ще имат правото да работят само ако притежават белгийска лична карта, трудова виза и чисто криминално минало. Това съобщава вестник "Derniere heure", като отбелязва, че тази професия в Белгия се упражнява основно от българки, румънки и молдовки.

Изданието уточнява, че Държавният съвет е отхвърлил седем възражения срещу новите правила в сектора, предложени от полицията. Причината за това е формална - проститутките са закъснели с два месеца, за да протестират срещу промените. Така те вече са задължени да работят само на витрини, зад които има място за посрещане на клиенти, не по-малко от 9 квадратни метра и оборудвано с мивка с топла и студена вода. Това помещение трябва да се намира в непосредствена близост до тоалетна.

При първо нарушение на някое от тези изисквания проститутките ще бъдат глобявани с 200 евро, а при повторно несъобразяване със закона те ще губят правото си на работа.

Новите изисквания са в сила от септември миналата година, но до този момент се очакваше и становището на Държавния съвет - консултативен орган по юридическите актове на общинско, областно и федерално равнище, който получава и се произнася по възражения, свързани със законодателството.

Белгия е една от деветте държави в ЕС, които запазиха изискването за издаване на трудова виза за граждани на България и Румъния до януари 2014 година.

Процедурата за получаване на виза съдържа сложни административни изисквания и отнема най-малко няколко месеца - също както и издаването на белгийска лична карта за постоянно местожителство.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?