Протест в Бангладеш иска бесило за собственика на срутилата се сграда

Арестуваният Мохамед Сохел Рана

Със скандирания “Обесете го!“ бе посрещнат от демонстранти пред съда собственикът на сградата с шивашки ателиета, която си срути миналата седмица в предградие на столицата на Бангладеш и уби близо 400 души. Арестуваният в неделя Мохамед Сохел Рана е бил облечен в бронежилетка и с каска на главата, предава Ройтерс.

Призивите за смъртта му дойдоха след като спасителите официално заявиха, че надали ще бъдат намерени още оцелели под руините на срутилата се в сряда сграда, погребала стотици шивачки в най-ужасния индустриален инцидент в страната.

Засега е потвърдена смъртта на 385 души при рухването на “Рана Плаза“, където са били разположени шивашки ателиета, работещи за западни марки.

Осем души са арестувани заради инцидента – четирима шефове на ателиетата, двама инженери, собственикът на сградата Мохамед Сохел Рана и неговия баща Абдул Халек. Полицията издирва пети директор на ателие Дейвид Майор, който бил испански гражданин.

Рана, който е лидер на младежкия фронт на управляващата партия Лига Авами, бе арестуван след четиридневно преследване от елитен полицейски батальон край граничния град Бенаполе, очевидно опитвайки се да избяга в Индия.

“Качете убиеца на бесилото, той не заслужава никаква милост или по-снизходително наказание“, крещеше протестиращ.

Освен пред съда, хиляди текстилни работници в Бангладеш се включиха в уличен протест с искане за смъртни присъди заради инцидента, предаде Франс прес. Управителите на 4500-те шивашки предприятия в страната обявиха уикенда за почивен с надеждата да усмирят гнева на работниците. Полицията и синдикатите обаче посочиха, че хиляди работници от индустриалната зона в столичното предградие Ашулиа са излезли на улицата да протестират.

Според полицията в шествието участват 15 000 души. Местна телевизия съобщава, че демонстрантите са запалили коли по пътя си. Полицията отвърнала с гумени куршуми и сълзотворни гранати. Демонстрантите блокираха пътища и скандираха "Обесете Рана"

В същото време съдът реши Рана да бъде задържан за 15 дни под стража, за да бъде разпитан.

Той и баща му Халек, който по документи се води официален собственик на сградата, ще бъдат обвинени за дефектно строителство и причиняване на смърт по непредпазливост.

Законодателството на Бангладеш предвижда смъртно наказание за извършване на убийство.

След като в събота под останките на сградата край Дака бяха извадени оцелели, два дни по-късно шансовете за нови спасени е малък.

“Най-важният ни приоритет е да спасим хората, но вече надеждата да намерим някого жив е малка“, каза говорителят на военните Шахинул Ислам на журналистите.

В неделя вечерта искри от режещото оборудване на спасителите предизвикаха пожар в останките от сградата, докато вадеха жена, която изглежда ще е последната оцеляла в трагедията, посочва агенцията.

Спасител разказа как в понеделник работниците успели да стигнат до тялото на жена, чиито викове часове преди това били чувани под руините.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят