Протестът на екскурзоводите е потушен с 3 млн. лв. от еврофондовете

Протестът на екскурзоводите е потушен с 3 млн. лв. от еврофондовете

Екскурзоводите няма за излязат на протест на 1 септември, както обявиха, след като получиха уверение от вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова, че ще получат 3 млн. лв. от еврофондовете.

Това стана ясно след проведената среща между Николова с трите организации - Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюзът на екскурзоводите в България и Югоизточен съюз на екскурзоводите в Бургас. В срещата участва и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев.

Николова увери бранша, че се разработва пилотен проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) за 3 млн. лв., с който да се подпомогнат екскурзоводите. Средствата ще бъдат насочени целево за финансови компенсации за лицензирани екскурзоводи, е посочено в съобщението.

Най-вероятно около 1500-те лицензирани екскурзоводи ще получат грантове, каквито бяха отпуснати и на туроператорите.

В следващите дни ще бъдат уточнени начините за отпускане на финансирането и критериите за участие. След разписване на всички условия и одобрение на проекта от управляващия орган на ОПИК, пълната информация ще бъде качена на официалната страница на Министерството на икономиката.

Ще се работи максимално бързи и очакваме в кратки срокове да започне реализацията на проекта, увери Николова екскурзоводите.

Представителите на бранша благодариха за положените усилия и за адекватната реакция в намиране на работещо решение на проблемите им. Така планираният протест за 1 септември на трите организации засега няма да се проведе, но те остават в стачна готовност.

"За нас това е глътка въздух и огромна помощ в тази тежка ситуация за туризма. Благодарим за бързата реакция от страна на вицепремиера Марияна Николова. Никой досега не направи нищо за нас от месец март насам", посочват от Асоциацията на на екскурзоводите в България.

"Ние не работим от месец март и нямаме никаква подкрепа от държавата. Летният сезон е слаб заради липсата на чужди туристи. Нашите сили и разбиране са към своя край", заяви Христина Неделчева, председател на Съюза на екскурзоводите в България.

Екскурзоводите не могат да се възползват по нито една от антикризисните мерки на правителството. Част от тях са самоосигуряващи се лица в собствени ЕООД-та и не могат да излязат на борсата, за да получават помощи за безработица.

Заради липсата чужди туристи по морето, те въобще не са били наети от туроператорите през това лято.

Споделяне

Още от Бизнес