Протестът срещу мерките за изолация в Берлин предизвика голям дебат

Сн. БГНЕС

Германски политици и от десницата, и от левицата преосмислят подхода към протестите по време на пандемията, след като хиляди хора се събраха в Берлин през уикенда на демонстрация, без да спазват хигиенни мерки, съобщи ДПА.

Свободата на събиране е "особено важно законно право", заяви германският правосъден министър Кристине Ламбрехт в днешния брой на ежедневника "Зюддойче цайтунг". Тя изтъкна обаче, че трябва да се спазват правилата, за да се ограничи разпространението на коронавируса и да не бъдат застрашавани другите хора. 

"Не проявявам разбиране към демонстранти, които нагло не зачитат това", каза Ламбрехт, която е от Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Армин Шустер, експерт по вътрешни работи в Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, предложи да се забранят масовите демонстрации като тази в Берлин.

Според полицията около 17 000 човека са участвали в събота в Берлин в шествие срещу ограниченията заради коронавируса, а на митинга след това са се събрали близо 20 000 души. Тъй като много от участниците не спазваха изискваното разстояние един от друг, нито носеха маски, органите на реда разпръснаха протеста.

Шустер каза пред в. "Райнише пост", че би било подходящо "(подобни демонстрации) да бъдат позволени само при много по-строги ограничения или въобще да не бъдат позволени".

Неговият колега от ХДС Торстен Фрай, заместник-председател на парламентарната група на консерваторите, подчерта, че демонстрациите би трябвало да бъдат ограничавани само в извънредни случаи. "Но когато самите демонстрации се превърнат в голям риск, държавата не може да стои безучастно и да наблюдава", заяви той пред в. "Велт".

Протестиращите получиха подкрепа от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която е най-голямата опозиционна сила в парламента.

"Не виждам погрешно поведение", каза съпредседателят на АзГ Тино Хрупала. Според него хората са излезли мирно по улиците, за да защитят гражданските си права. "А това само може да бъде приветствано", заяви той.

В Германия буди тревога рязкото увеличение на разпространението на коронавируса през последните седмици. По данни на института "Роберт Кох" досега в страната са регистрирани 210 402 заразявания и 9148 смъртни случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа