Протестът тази вечер е срещу предсрочен вот

Снимка: БГНЕС

Около 500 протестиращи се събраха в четвъртък вечерта пред Президентството, където скандират "Оставка" и настояват президентът Росен Плевнелиев да слезе при тях, скандирайки "Роско, покажи се".

Участниците заявиха, че са против предсрочни избори, както и против всички управлявали страната през последните 23 години.

Други от демонстрантите казват, че всъщност са дошли пред Президентството да изразят подкрепата си към ангажимента на Росен Плевнелиев да включи представители на протестиращите в обществения съвет към бъдещото служебно правителство. Част от събралите се нямат представа, че ако не се провеждат предсрочни избори, няма да се назначава служебно правителство.

Пред Mediapool те заявиха, че са дошли да викат срещу назначаването на финансовия министър в оставка Симеон Дянков за служебен премиер. Другото тяхно искане е ЕРП-тата да бъдат национализирани.

И този пореден протест тръгна от Орлов мост. Както в София, така и в други градове, протестът вече не е само срещу високите сметки за ток и монополите.

Пред протестиращите отново бяха прочетени основните искания, първото от които е да не допусне повторението на досегашната партийна въртележка чрез предсрочни избори. Настоява се партиите, управлявали през 23-те години на прехода, да не бъдат допускани отново до управлението и партийният модел да бъде заменен от пряко гражданско управление по пример на Исландия.

Събралите се определиха твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов, че Доган поръчал атентат срещу него, като "кьорфишек.

Минавайки край парламента, шествието скандира "Всички вън", "Оставка" и "Мафия".

Сред виковете пред Президентството за кратко се чуха викове "СДС!СДС!", но бяха освиркани.

Белият бус с развятия национален флаг, който е на фен клуба на ЦСКА (Сектор Г), придружава протестиращите и тази вечер. Любопитно е, че по обед същият бус, изпълнявайки същото предназначение (от него да звучи националния химн), се включи в митинга в подкрепа на Бойко Борисов и ГЕРБ, организиран пред Народното събрание.

Протестиращите са съпровождани от полиция, обстановката е спокойна.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?