Протести, сблъсъци и жертви в Тайланд

Протести, сблъсъци и жертви в Тайланд

Антиправителствените протести в Тайланд породиха изключително напрежение. В сблъсъците по улиците на Банкок загинаха пет души, над 50 бяха ранени, предадоха осведомителните агенции в неделя.

Най-голям изблик на насилие имаше в района на стадиона Раджамангал, където вчера вечерта привърженици на правителството организираха митинг в подкрепа на министър-председателката Инглук Шинаватра. Опозиционно настроени студенти атакуваха автобус, който караше участници за митинга. Автобусът бе замерян с камъни, в сблъсъците между двата лагера, продължили до сутринта, загинаха пет души, десетки бяха ранени.

На сутринта полицията изведе от кампуса на близкия университет Рамкамахаенг скрилите се там студенти, опасяващи се от разправа на проправителствените демонстранти. Водачите на привържениците на правителството, на така нареченото движение на "червените ризи", бяха принудени да отменят свой митинг, за да не изостря напрежението.

В неделя опозицията в Тайланд започна мащабна акция под лозунга за сваляне на "режима на Таксин". Таксин Шинаватра е бившият премиер, който е в изгнание, но все още играе важна роля в политиката. Премиер е сестра му Инглук Шинаватра.

Демонстранти са заели територии около министерствата на финансите, вътрешните работи, труда, търговията. Окупиран е и Департаментът за връзки с обществеността на правителството, в който се намира радиостанция. Частично или изцяло е блокирана работата на някои държавни телевизии.

Лидерът на уличните протести Сутеп Таугсубан призова за блокиране на всички държавни учреждения, така че утре те да не могат да започнат работа.

За утре са отменени занятията в някои от най-големите университети в Банкок, затворени са десетки училища. Днес не работят и някои от големите търговски центрове, които са близо до атакуваната от демонстрантите централа на полицията.

Висш армейски командир призова шефовете на полицията да не използват сълзотворен газ срещу демонстрантите, а протестиращите - да изберат пътя на преговорите за уреждане на споровете. Армията в Тайланд не участва в политическия конфликт, но има голям авторитет сред населението.

Правителството съобщи, че министър-председателката Инглук Шинаватра се намира на безопасно място и е отменила визитата си в Южна Африка. По-рано през деня тя бе изведена от спортния комплекс на полицията, където се намираше, когато тълпа опозиционери нахлу на територията на учреждението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят