Протести срещу цената на винетките блокираха ключови пътища

Шествието в Пловдив се провали заради грешка на организаторите

Протести в цялата страна срещу поскъпването на винетката от следващата година блокираха движението по ключови магистрали и пътища.

Блокирани за движение бяха участъци от магистралите "Струма" при Благоевград, "Тракия" край Бургас, "Хемус" при пътен възел "Белокопитово", както и достъпа до Дунав мост при Русе. Във Враца подходиха нестандартно с похапване на сланина и Дядо Коледа начело на колоната.

Единствено във Пловдив протестът се провали, след като организаторите не получиха разрешение от общината. В София пък нямаше протести, за разлика то миналата седмица, когато порше предизвика гнева на премиера Бойко Борисов.

"В комунистически Китай, 100 километра да се движиш по магистрала струва 10 лева български пари, а тук за 8 лева увеличение на винетка се правят протести. С поршета на протест! Само да го запалиш, докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лева. Само в България има неплатени магистрали и ние сме ги направили само с 10%, най-много с 15, от българския данъкоплатец. И те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга. Когато създаваш лукс, удобството се плаща. А в София километрични задръствания с един човек в кола", коментира Борисов на среща с кметове в понеделник, след като миналата неделя за първи път се проведоха протести срещу вдигането на цената на годишната винетка от 67 на 97 лв.

Плановете на правителството са с увеличените приходи, които се изчисляват на около 100 млн. лв., да се финансира поддържането на пътната мрежа. В момента приходите от винетки възлизат на около 200 млн. лв. годишно.

Протестите

Магистрала "Тракия" на изхода на Бургас в посока София беше затворена за движение, защото изходът на морския град бе блокиран от протестиращи. Полицейски патрули спират преминаването на коли от Бургас за София малко преди края на града на последното кръгово кръстовище. Служителите на КАТ предупреждават, че пътят ще бъде затворен за движение за неопределен период от време. Пропускат се единствено автобусите на градския транспорт. Движението се пренасочена към пътя за кв. "Горно Езерово".

Протестиращите в Русе блокираха движението по международния път от Дунав мост за София. Повече от час колите се придвижваха с 20 км/ч.

В Благоевград протестиращите срещу по-високите цени на винетките блокираха изхода на магистрала "Струма". Недоволните се събраха пред Югозападния университет "Неофит Рилски" и след кратко съвещание решиха да блокират кръговото кръстовище. То остана затворено за часове за всички, които влизат в Благоевград.

Над 100 коли се включиха в протестното автошествие във Видин. То потегли от централния булевард "Панония" и направи първа спирка на гаровия площад до паметника на Скърбящия войн. След това автошествието се отправи към изхода на Видин в посока София. В 14.30 часа автомобилите блокираха движението по главния път Е-79 при входа на Видин до "Видахим".

Във Враца автошествието срещу скъпите винетки започна с похапване на сланинка. Протестната колона от над сто автомобила изненадващо оглави Дядо Коледа. С клаксони, развети знамена и надписи "Няма да плащам скъпи винетки" над сто автомобила обиколиха града. Опасенията са, че по-високите такси няма да доведат до по-добри пътища.

Колона от автомобили блокира за кратко и входа на Добрич на пътя за Варна в знак на протест срещу поскъпването на винетките. Преди това недоволните шофьори преминаха в шествие с националния трибагреник и под звуците на възрожденски песни по булеварди и улици в града.

Протестиращи от Шумен блокираха с автомобили за кратко участък от пътен възел "Белокопитово" на магистрала "Хемус" в посока София – Варна. Недоволните шуменци с десетки коли преминаха през централни улици и булеварди в града. Те караха бавно, поради което движението бе затруднено за кратко в района на кръговото кръстовище около Руски паметник и в други участъци от града.

Недоволни блокираха за около час и центъра на Казанлък с автомобилите си.

Единствено в Пловдив протестът се провали, след като организаторите не получиха разрешение от властите за провеждането му. Идеята беше да се състои автопоход, който да блокира 6 км по пътя за Пазарджик. Организаторите по грешка подали молба за разрешение на шествието в областната управа , а не в общината, а оттам бавили отказа 4 дни.

Няма основания за протести

Засега правителството не дава индикации, че ще отстъпи пред протестиращите, заради увеличените цени на винетните такси.

Премиерът Бойко Борисов и ресорните министъри на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски дадоха да се разбере, че не одобряват протестите.

И тримата повтарят, че 8 лв. увеличение на винетката не е толкова много. Реално поскъпването на годишната винетка за леките коли е 30 лв., което прави по 2.50 лв. на чесец повече спрямо тази година. Увеличението на месечната и седмичната винетка е с 5 лв. Павлова няколко пъти повтори, че реалната стойност на винетката не е дори 97 лв., а 145 лв., но правителството избрало по-евтиния вариант.

В петък министър Павлова сравни казуса с хубавите пътища и цената на винетката с яйцето и кокошката - "или събираме такса за поддържане на пътища и инвестираме или ако не плащаме няма как да поддържаме пътищата".

Притесненията на хората се, че събраните средства не отиват за ремонта на разбитата второкласна и третокласна мрежа, която на места не е ремонтирана от 40-години по признанието на министър Павлова.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?