Протести в Чикаго заради убийството на чернокож младеж

Протести в Чикаго заради убийството на чернокож младеж

Стотици излязоха на протест в Чикаго във вторник след пускането на видеото от убийството на черконож тинейджър от бял полицай. Служителят на реда бе обвинен в убийство, защото е стрелял 16 пъти в младежа от “страх, че може да му извади нож“, съобщава "Ройтерс".

Убийството се случи преди година, но записите от полицейската кола бяха прожектирани пред съда едва във вторник.

Клипът показва как 17-годишният Лакуан МакДоналд, за когото властите твърдят, че е носел джобен нож и е бил под влияние на наркотици, е застрелян по средата на улицата на 20 октомври 2014 г. Видеото показва как двама полицаи излизат от своята кола и изваждат оръжията си, докато се приближават към младежа. За секунди той е повален от куршуми и по него продължава да се стреля.

Според прокуратурата полицаят Ван Дайк е изпразнил пълнителя на оръжието си и се готвел да презареди. Полицаят твърди, че стрелбата била оправдана, защото се чувствал заплашен от МакДоналд, който според органите на реда носел нож.

Властите побързаха да повдигнат обвинението, надявайки се да бъдат избегнати нови размирици, свързани с расовите проблеми и използването на смъртоносна сила от полицията, каквито избухнаха в градове като Балтимор и Фъргюсън, след като млади чернокожи мъже бяха убити от полицаи или умряха в ареста

За момента протестите в Чикаго протичат мирно. Няма данни за сблъсъци и други нарушения на реда.

Споделяне

Още от Свят