Протести във Франция и Гърция срещу новите правила за Covid-19

Във Франция и Гърция се проведоха протести в сряда вечерта срещу новите правила свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса, предадоха световните агенции.

Сълзотворен газ срещу демонстранти в Париж

Полицията в Париж влезе в сблъсъци с протестиращи срещу плана на президента Еманюел Макрон да въведе изискване за притежаване на сертификат за ваксинация срещу Covid-19 или негативен PCR тест за допускане до барове, ресторанти и кина от август, предаде Ройтерс.

Макрон обяви тази седмица радикални мерки за борба с бързия ръст на новите случаи на коронавирус, включително задължителна ваксинация за здравните работници и нови правила за здравни пропуски за широката общественост.

С тези стъпки френският президент стигна по-далеч от повечето европейски страни в момент, когато силно заразният вариант "Делта" на вируса разгаря нова вълна на пандемията, а останалите правителства наблюдават с внимание реакцията на френското общество.

Полицията на няколко пъти използва сълзотворен газ, след като групи от протестиращи преобърнаха кофи за боклук и подпалиха багер.

Някои демонстранти, които стояха настрана от сблъсъците, носеха баджове с надпис "Не на здравия пропуск".

Някои критици на плана на Макрон, който предвижда моловете, кафенетата, баровете и ресторантите да проверяват всички клиенти за наличие на здравен пропуск от август, обвиняват президента, че потъпква свободите и дискриминира онези, които не са ваксинирани.

"Това е пълен произвол и абсолютно недемократично", каза един от протестиращите, който се представи като Жан-Луи.

Макрон казва, че ваксините са най-добрият начин Франция да се върне към нормалността и твърди, че окуражава колкото се може повече хора да се имунизират.

Протест и в Атина

Около 4000 души, по данни на полицията, се събраха в сряда вечер в центъра на гръцката столица Атина на протест срещу мерките, обявени в понеделник от правителството с цел да се спре разпространението на варианта "Делта" на коронавируса, предаде Франс прес.

Демонстрантите се събраха пред парламента при засилено полицейско присъствие.

"Ние казваме не!", "Оставка!", "Вземете си ваксините и се махайте!", скандираха протестиращите. Някои от тях нападнаха журналисти и фотографи.

Според Ройтерс в протеста са участвали над 5000 противници на ваксините, като част от тях развявали гръцки знамена, други носели дървени кръстове.

"Всеки човек има право на избор. Ние избираме правителството да не избира вместо нас", заяви Файдон Воволис - кордиолог, който поставя под въпрос научните изследвания за маските и ваксините и оглавява движението "Отново свободни", свикало протеста.

В понеделник премиерът Кириакос Мицотакис обяви в обръщение, че ваксинацията за медиците, както и за персонала в домовете за възрастни хора става, задължителна, а онези, които откажат да се ваксинират, може да изгубят работата си.

От петък- 16 юли, до края на август на местата за развлечение, в баровете, в кината и театрите, а също във всички закрити пространства, ще бъдат допускани единствено ваксинирани.

В Гърция, която има население от 10.7 милиона души, са изцяло ваксинирани 4.3 милиона души, но поради разпространяването на варианта "Делта" властите се опасяват от увеличаване на случаите и претоварване на болниците.

Всряда Гърция съобщи за над 2900 нови случая на Covid-19 при само около 800 преди седмица.

Споделяне

Още от Коронавирус