Протести във Видин за пътища и в Бургас – срещу насилието в забавачките

Търговете за цялото трасе на пътя Видин - София ще бъдат обявени догодина

Сн. бТВ

На трети протест излязоха жители от Северозападна България заради липсата на нормален път без ями от София до Видин. В Бургас пък протестираха срещу насилието в детските градини. В София имаше поредно недоволство срещу Истанбулската конвенция.

Блокада на международния път за Видин

За трета поредна събота жители на Видин блокираха международния път към втория мост над Дунав. Така те протестират с искане за незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистралата Видин - София и тунел под прохода Петрохан.

Полицията се опита да предотврати спирането на движението към моста, но протестиращите все пак успяха да го блокират минути след 11:30 часа в района на бившия химически завод.

При село Бързия пък беше затворен пътят през прохода  Петрохан.

В протестите участват хора от всички възрасти. Има и родители с деца.

"Пътят не може да е готов веднага, но могат да се стартират процедурите без да ни лъжат", коментираха недоволни.

Изграждането на пътя София – Видин първоначално беше сред приоритетните проекти за миналия програмен период 2007 – 2013 г., но отпадна заради включването на пътища край София. През този програмен период не е включен за финансиране от оперативна програма "Транспорт".

Организаторите на протеста от гражданско движение "Единни за промяна" заявиха, че днес протестът ще приключи по-рано, за да може новоизбраният Видински митрополит Даниил да пристигне в 16 часа във Видин, където ще бъде посрещнат с официална церемония на площад "Бдинци".

Видинчани се заканиха да затварят пътя към "Дунав мост ІІ" всяка събота, докато правителството не започне да строи пътя.

Търгове за цялото трасе през 2019 г.

Междувременно от пътната агенция обещаха през 2019 г. да бъдат обявени търговете за цялото трасе от 167 км от Видин до София. Пез март тази година ще бъде пусната обществената поръчка за участъка Мездра – Ботевград (33 км), а през втората половина и за Видин – Ружинци (52 км), се казва в съобщението на Агенция "Пътна инфраструктура".

Скоростният път Видин - София ще се строи със средства от републиканския бюджет. Изграждането му може да започне най-рано догодина и то при условие, че няма обжалвания на търговете. Реалистично строителството може да стартира чак през 2020 г.

Пътят I-1 (Е-79) Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ до 2022 г.,твърдят от пътната агенция.

Новото трасе в отсечката от Видин до Ружинци ще се отделя от първокласния път І-1 на около 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин- Връшка чука и се развива изцяло по нов терен. Пътят ще преминава източно от Новоселци и Слана Бара, по-нататък между Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към Димово трасето ще минава на изток от Ивановци и ще пресича път ІІІ-141 между гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава между село Вълчек и съществуващата ж.п.линия Видин – София. По-нататък трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда Димово от запад и отново ще пресича съществуващия път І-1. Продължавайки към  Ружинци новия път ще минава на юг от първокласния път между селата Медовница и Орешец. След това отново ще пресича път І-1 и изнасяйки се на север от І-1ще завършва преди село Ружинци при км 58+128, се казва в съобщението на пътната агенция.

Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над река Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища "Мездра", "Дърманци", "Ребърково", "Люти дол", "Скравена" и "Ботевград".

Лошото време не спря родители в Бургас

Лошото време не изплаши десетки родители, които се събраха на протест пред сградата на общината в Бургас. Повод за недоволството им са кадрите с насилие в една от детските градини в града.

Родителите подкрепят предлаганите законови промени за мандатност на директорите и редовни психотестове на преподавателите. Сред другите искания са въвеждане на видеонаблюдение.

Ще се чувствам по-спокойна, ако броят на децата в групите е адекватен на преподавателите, които се грижат за тях, коментира майка на дете в детска градина.

От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна системасъобщиха, че протестите за промяна в образователната система продължават в неделя в още три града. Във Варна и Пазарджик те са насрочени от 11:30 часа, а Плевен от 16 часа.

Протест и в София

Протест имаше и в София. Няколко граждани се събраха пред Народното събрание срещу Конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие, добила популярност като Истанбулската конвенция.

Недоволните твърдят, че документът е "гавра с българските деца" и ще ги принуди да изучават "сатанински понятия" като "джендър" и "социален пол".

"Призоваваме прокуратурата да разследва пропагандата на гей, лесбиян и хомо технологии чрез филми и печатни издания", каза организаторът на мероприятието Румен Дечев.Той посочи, че заедно със съмишлениците си ще продължи с протестите, докато подписът на България под документа не бъде оттеглен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?