Протести за "смяна на системата" и "оставка на правителството" в София в неделя

Протест за оставка на правителството и референдум за народовластие започна в петък и ще продължи до неделя. Сн. БГНЕС

Четири протеста са планирани в София за неделя, 18 ноември, съобщиха от Столичната община. Три от тях ще са под формата на шествие. Очаква се всички те да затруднят движението в центъра на града. Заради протестите се забранява и паркирането на пл. "Княз Александър І" и около храма "Александър Невски".

Две от демонстрациите са от серията за смяна на системата и оставка на правителството.

За 15 часа е насрочено началото на автошествие "Смяна на системата", организирано от граждански форум "Промяна". Организацията влезе във фокуса на общественото внимание през 2013 г. Тогава нейни представители бяха сред "протестиращите", срещнали се с тогавашния премиер Пламен Орешарски в разгара на демонстрациите срещу кабинета на БСП и ДПС, предизвикани от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. След тази среща човек от "Промяна" заяви, че организацията и нейните сподвижници подкрепят кабинета и се разграничиха от другите недоволни по улиците.

Представител на "Промяна" - Красимира Атанасова, на няколко пъти е присъствала на заседания на комисията по отбрана в парламента при сегашния му състав, става ясно от стенограмите от заседанията. В тях няма данни да се изказвала по някакви въпроси.

Иначе протестът на "Промяна" за неделя трябва да започне на пл. "Княз Александър I Батенберг" от 15 часа. Въпреки че протестът е озаглавен "автошествие", в София такова не е заявено. От общината обаче очакват заради демонстрацията да бъде спряно движението по бул. "Цар Освободител" между пл. "Независимост" и ул. "Г. С. Раковски". Тъй като се очаква участниците в демонстрацията да пристигнат от други градове в страната, от местната власт предупреждават за затруднения в трафика на основните входове на София за времето от 12 до 15 часа.

Крайният час на проявата е 22 часа.

Другият протест и шествие, насрочен за неделя, ще поиска оставката на правителството. Организатор е Росен Миленов. Той е бивш служител на ГДБОП и ДАНС, а името му стана известно покрай изтичането на записи по аферата "Мишо Бирата". Миленов беше сред организаторите на анонсираните като масови протести през септември, които обаче привлякоха малко хора.

Сега Миленов организира тридневен протест за смяна на системата. Той започна в петък, ще продължи и в събота, по думите на организаторите. За неделя началото му е обявено от 11 часа на пл. "Народно събрание". От 13 до 16 часа той трябва да премине в шествие, а участниците в демонстрацията ще се засекат с хората, посетили събитието на "Промяна", тъй като маршрутът на шествието им минава през пл. "Независимост". От там шествието, организирано от Миленов, ще премине по бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" до пл. "Орлов мост" и езерото Ариана. Затруднения на движението ще има по време на шествието по посочения маршрут.

В 13 часа в Княжеската градина започва митинг протест и шествие - молитва "За свобода на вероизповеданието". Организатор са "Християнски църкви на Вяра в България". Шествието им ще започне в 14.30 часа по маршрута - Княжеска градина, ул. "Гурко", ул. "Г. С. Раковски", престой пред сградата на ЕК - 10-15 минути, бул. "Патриарх Евтимий", парково пространство НДК.

Последният протест е станалият вече традиционен митинг с искане за оставка на Валери Симеонов, организиран от майките на деца с увреждания. Началният му час е 17.30 ч.

Споделяне

Още по темата

Още от България