Вълната от протести не стихва, исканията се увеличават

Кадър от протеста на магистрала "Струма", сн. БГНЕС

Вълната от протести в цялата страна продължи и във вторник въпреки усилията на управляващите да овладеят напрежението. В София за поредна вечер се събраха майките на деца с увреждания и граждани, които ги подкрепят. Те настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, но към тях през последните дни се присъединяваха и недоволни от високите цени.

Тази вечер обаче акцията бе по-малобройна.

Протестиращи блокираха магистрала "Струма" край Перник. Въпреки предупрежденията на МВР че блокадите са незаконни, десетки демонстранти спряха движението в района. Блокадата доведе до опашки от изчакващи автомобили и тежкотоварни камиони.

Няколко десетки пловдивчани откликнаха на призивите в социалните мрежи за протест пред сградата на общината против високите цени на горивата, корупцията, повишаването на данъците и арогантното поведение на управляващите. Сред протестиращите в Пловдив най-активни бяха майките на деца с увреждания, които за поредна вечер поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

След края на работния ден пред сградата на общината в Бургас се събраха предимно семейства с малки деца. Обясниха, че са се организирали в късния следобед в социалните мрежи. Главната причина за недоволството им са ниските доходи и стандарта на живот, съобщи бТВ.

"От монопола искам да изчистя България, да я изчистим всички ние! Да не се срамуваме, че живеем в най-бедната европейска държава!”, заяви Златка Вълчева, която е на протеста с плакат "Да изчистим България за един ден”.

"Много ми е лесно да си взема един самолетен билет, да си насроча дата и да замина, за която и да е друга държава, но не искам това, искам той да израсне тук, искам да живее тук и да е горд, че е българин!”, заяви жена, дошла да протестира с бебето си.

Протест имаше и във Варна. Десетки блокираха изцяло централното кръстовище пред сградата на общината и заплащиха, че може да блокират и магистрала "Хемус".

Мирно започна протестът тази вечер в Добрич. Недоволните вече не протестират само срещу високите цени на горивата, а настояват за политики, които да доведат до по-достоен живот за всички.

"Имаме желание да променим цялостно всичко, което се слува в тази държава. Ние не сме недоволни само от горива, граждански отговорности и т.н. Както  видяхме днес горивата са доста по-евтини спрямо вчера, ние сме тук защото искаме по-добро бъдеще за нас младите хора. Искаме да имаме възможност да живеем нормално в тази държава, искаме да имаме шанс да се развиваме“, заяви един от протестиращите в Добрич.

След като снощи част от протестиращите решиха да затворят пътя за Варна, във вторник 13 от шофьорите на колите, които блокираха пътя, са санкционирани.

Блокада имаше и сутринта.

В Силистра протестиращи затвориха централния градски булевард. Хората поискаха по-висок жизнен стандарт, сред протестиращите имаше и майки на деца с увреждания, които настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

"Абсолютно брутално спрямо целия народ български и спрямо тези майки които протестират вече толкова много време. Студено е, но всички са навън”, заяви Десислава Пейкова от протестиращите.

Десетки се събраха и в центъра Хасково по обед, със закана следващия път да затварят граници. Протестиращите се дистанцираха от всички партии и поискаха пълна промяна на начина на управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България