Протестите срещу президента на Венецуела се разрастват

САЩ обмислят санкции срещу Каракас заради плана на Мадуро да ограничи демокрацията

Опозицията във Венецуела обяви двудневна национална стачка следващата седмица срещу президента Николас Мадуро след още един ден на сблъсъци между демонстранти и полиция в събота в столицата Каракас, предадоха световните агенции в неделя.

Няколко хиляди демонстранти се опитаха да стигнат до Върховния съд на Венецуела, но силите за сигурност спряха със сълзотворен газ атакуващите с камъни и запалителни бомби.

Организаторите се надяваха, че демонстрацията ще изпрати силно послание към президента Николас Мадуро да отмени насрочените за 30 юли избори за учредително събрание, което да пренапише конституцията.

Коалицията на демократичното единство, организира 24-часовата стачка, събрала милиони хора, каза, че следващите протести ще са в сряда и четвъртък.

Планирани са също така масови протестни шествия за понеделник и петък в опит да бъде накаран Мадуро да отмени изборите на 30 юли.

"Венецуелският народ няма да се предаде, хората са решени да излязат, за да защитят демокрацията и конституцията ни", заяви опозиционерът Саймън Калзадила по време на пресконференция с други представители на опозицията.
Те обвиняват 54-годишния Мадуро, че превръща страната в диктатура, и настояват за свободни избори, които да сложат края на 20-годишното управление на социалистите в страната, която страда от висока инфлация, недостиг на храна и увеличаваща се престъпност..
Във Венецуела от почти четири месеца се провеждат протести, при които са загинали най-малко 97 човека, а хиляди са ранени или арестувани.

Съединените щати пък обмислят да наложат финансови санкции на Венецуела, заради плановете на Мадуро да създаде отделно от парламента нов орган - учредително събрание, което да има право да променя конституцията и да разпуска демократично избрания парламент.

Ограниченията срещу Каракас биха прекратили разплащането с долари за продаден венецуелски петрол, твърдят високопоставен служител в Белия дом и един съветник в администрацията, запознати с дискусиите, предаде Ройтерс.

Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство на страната от крайно необходимата твърда валута. Санкциите, които биха забранили всички доларови транзакции с венецуелската държавна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), са най-строгите сред обсъжданите варианти от Вашингтон, казват източниците на Ройтерс.

Забраната за продажба на петрол срещу долари ще затрудни допълнително социалистическия режим да погасява кредитите си и да внася основни стоки, коментира Ройтерс.

Белият дом отказа коментар по темата, а засега няма отговор на запитване към PDVSA и венецуелското министерство на петрола, отбеляза агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?