Протестите в Унгария отново прераснаха в насилие

Протестите в Унгария отново прераснаха в насилие
Антиправителствените протести в унгарската столица Будапеща в четвъртък вечерта прераснаха в сблъсъци между крайнодесни демонстранти и полицията.

Безредиците избухнаха след като полицията арестува лидера на националистите, който бе издирван от властите заради демонстрациите през миналия септември.

Тълпа от младежи се събра в централната част на Будапеща с искане той да бъде освободен. Властите използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат около 1000 екстремисти, които хвърляха камъни срещу силите на реда. От своя страна демонстрантите се опитаха да построят барикада, за да попречат на настъплението на полицията.

Антиправителствените протести затъмниха честванията на революцията в Унгария от 1848 г.

Към 21 ч. полицията успя да разпръсне протеста, като последните сблъсъци станаха близо до няколко големи луксозни хотела и банки на брега на Дунав.

Демонстрантите разбиха стъклата на паркирани автомобили, а няколко нападатели с черни маски атакуваха журналистите, отразяващи събитията в унгарската столица. Те измъкнаха от ръцете на представители на унгарски и чуждестранни медии камери, микрофони и чанти и избягаха.

Говорител на полицията заяви, че десетки хора са задържани и поне четирима полицаи са ранени.

По-рано в четвъртък хиляди привърженици на дясната опозиция демонстрираха с искане за оставка на премиера социалист Ференц Дюрчани по време на честването на националния празник, на което присъстваха министър-председателят и други официални лица.

На площада пред парламента и Националния музей Дюрчани бе посрещнат с освирквания и лозунги да подаде оставка.

Някои от демонстрантите носиха бившия флаг на пронацисткото ръководство на страната от времето в края на Втората световна война.

На друго официално честване, проведено по-късно на площад “15 март”, силите на реда използваха огромни черни чадъри, за да предпазват премиера, кмета на Будапеща Габор Демжски, също социалист, както и други представители на властта от хвърляните по тях яйца, портокали и монети.

“Девет от всеки 10 унгарци са с нас”, каза кметът в обръщението си, като гласът му често бе заглушаван от викове и освирквания.

Фидес, основната дясно-опозиционна политическа сила, изведе 200 000 свои привърженици за отбелязването на националния празник в късния следобед, предаде държавната информационна агенция МТИ.

Събралите се бяха много повече от очакваното, като се имат предвид и предупрежденията на правителството за екстремистки заговор, целящ да провали подготвените чествания с атаки срещу парламента и други важни обекти.

“Ние се чувстваме напълно сигурни тук”, каза пред АП 70-годишният Пал Тетлак и добави: “Проблемът е, че политическата ситуация е безнадеждна”.

Лидерът на Фидес Виктор Орбан, бивш министър-председател, каза, че планираният по-късно тази година референдум ще даде възможност на избирателите да отхвърлят част от политиката на правителството.

 “Трябва да е ясно, че при демокрацията хората имат право да свалят правителството...ако то не се съобразява с тяхната воля”, заяви Орбан пред митинга.

Той също така обвини Дюрчани за политиката му на засилване на връзките с Русия.

“Нека не забравяме, че нефтът идва от Изток, но свободата винаги изва от Запад”, каза Орбан, визирайки зависимостта на Унгария – както и на други европейски страни – от руски енергийни източници.

През последните месеци правителството въведе по-високи данъци, директни плащания за някои здравни услуги и такси за университетите, като същевременно отряза субсидиите, за да се справи с огромния бюджетен дефицит.

Протестите срещу Дюрчани – включително и такива, довели до насилие – започнаха през септември, след като бе излъчен таен запис от партийна среща, на която премиерът признава, че правителството му е лъгало за състоянието на икономиката, за да спечели отново изборите през април.

На 23 октомври, когато бе отбелязана 50-тата годишнина от антисъветското въстание, десетки привърженици на Фидес бяха ранени при сблъсъци с полицията. Стълкновенията се разиграха на територията на 15 столични улици, а в протеста на Фидес тогава участваха 100 000 души.

Над 120 мемориални прояви бяха планирани в Будапеща за четвъртък, много от които бяха също така обявени като антиправителствени протести.

Борбите за независимост на Унгария през 1848 г. завършват с неуспех година по-късно, но през 1867 г. се стига до компромис с Хабсбургите и формирането на Австро-Унгарската империя.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?