Протестно движение се присъединява към "Другата България", само там го поканили

Учреденото от част от протестиращите гражданско движение "Освобождение" ще участва на парламентарните избори чрез листите и платформата на Политическа партия "Другата България".


Това съобщи в четвъртък Ивайло Франц, един от говорителите на движението. Той обясни, че са избрали предложението на "Другата България", защото имали възможност заедно да изработят листите за вота и платформата. Друг факт, който наклонил везните към "Другата България" бил, че това се оказала единствената партия, която поканила "Освобождение" за съвместна работа.


"Не получихме нито едно друго предложение от партия да отвори листите за граждани на избираеми позиции", каза Ивайло Франц и посочи, че са имали неофициални разговори и с "идеологически обременени партии". Нашият асансьор към парламента е "Другата България", заяви той.

От "Другата България" са поставили няколко изисквания, които движението на протестиращите приело. Сред тях е да има конституционни промени - българските граждани с двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители, пълномощията на Великото народно събрание да се поемат от обикновено народно събрание и гражданите да могат да сезират Конституционния съд.

От движение "Освобождение" споделят и искането българите, живеещи извън страната, да могат да се кандидатират за общински съветници и кметове и да се обособи 32-и многомандатен избирателен район за гласовете от чужбина. 

Ивайло Франц посочи, че в листите трябва да влязат хора, които през последните 23 години не са участвали в управлението на България, не са партийни членове или членове на организации с тайни структури като масонски ложи.

Това трябва да са български граждани, които участват в протестите, а не да стоят спокойно и да махат с пръст, посочи той. Няма да допуснем агенти на българските и на чуждите тайни служби, отбеляза Франц. По думите му кандидатите за депутати трябва да са "бойци", да бъдат неподкупни, "себеотрицателни, решителни докрай в отстояването на предизборните си програми". 

Кандидатите за депутати ще бъдат обвързани с нотариална декларация и договор и ако не отстояват платформата си, ще бъдат отзовани, обясни Ивайло Франц.

За себе си каза, че не е решил дали ще се кандидатира. Франц посочи, че в следващия парламент няма да преговарят, а ще разследват и съдят всички престъпници, които са се окопали във властта.

От движение "Освобождение" поканиха Янко Петров, Ангел Славчев, Дончо Дудев, протестиращи от всички кътчета на страната да се присъединят към тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България