Противогрипни ваксини за пенсионерите ще има в началото на ноември

Противогрипни ваксини за пенсионерите ще има в началото на ноември

Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите все още не са доставени. Очаква се това да се случи в началото на ноември, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във вторник пред бТВ. Причината за забавянето е, че в световен мащаб има недостиг на противогрипни ваксини и поръчките за тях трябва да се правят по-рано, а договорът за въпросните количества е подписан през септември.

В момента няма грип нито в Европа, нито у нас. Очаква се пикът на грипната епидемия да е в края на януари и началото на февруари.

Според доц. Ангел Кунчев целият период от последното тримесечие на годината е подходящ за ваксиниране. Препоръчително е обаче да се предвиди, че за изграждането на имунитет са необходими 20 дни преди срещата с вируса. През тази година ще бъдат осигурени безплатни ваксини за 10% от хората над 65- годишна възраст. “Ако всички внесени ваксини, които ще са два пъти повече от предходни години, бъдат използвани, ще преговаряме за повече средства", обясни Кунчев.

Междувременно от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари помолиха Министерство на здравеопазването да бъде удължен срокът за ваксинирането на възрастните от началото на декември до края на януари.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?