Процесът срещу Милошевич се натъкна на нови проблеми

Съдбата на процеса срещу Слободан Милошевич пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия е неясна, след като съдията, председателстващ заседанията, се оттегля и това предизвика спекулации, че бившият югопрезидент може да иска нов процес, предаде Си Ен Ен.

Милошевич, който отговаря пред съда в обвинения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята му в трите големи конфликта на Балканите през 1990-те години, може да призове трибунала да отмени процеса и за започне нов, след като британският съдия Ричард Мей съобщи, че от 31 май ще се оттегли поради здравословни причини, заяви юридически съветник на Милошевич.

Юридически, съгласно съществуващите правила на трибунала, Милошевич може да поиска това, каза Драгослав Огнянович. Ако трибуналът реши да посочи нов съдия и продължи оттам, докъдето е стигнал процесът, новият съдия може да поеме работата само ако декларира, че е изцяло запознат с делото, посочи той.

От трибунала обаче заявиха, че не очакват неоправдано забавяне на процеса заради оттеглянето на председателстващия съдия, тъй неговият приемник ще продължи работата.

Процесът, който се забави поради честите отсъствия на Милошевич поради здравословни причини - високо кръвно, грип и изтощение - тези дни трябва да приключи в първата си фаза - представяне на доказателствата на обвинението. За две години пред съда свидетелстваха над 290 свидетели.

Предвидените за тази седмица съдебни заседания обаче няма да се състоят заради лошото здравословно състояние на бившия югославски президент, съобщи днес Хагският трибунал в комюнике, цитирано от агенция Франс прес.

Обвинението трябваше да завърши с представянето на доказателствата си в сряда, но с днешното решение на съда това се отлага за неопределена дата.

Процесът срещу Слободан Милошевич пред Хагския трибунал започна на 12 февруари 2002 година.

Бившият югославски президент трябва да започне да представя защитата си на 19 май. Процесът може да продължи до 2006 година, ако върви със същите темпове.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?