Проучвателните преговори в Германия приключват, още няма гаранции за успех

Меркел и Шулц заявиха, че все още има големи препятствия пред споразумение за коалиция

Ангела Меркел и Мартин Шулц

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още трябва да бъдат преодолени големи препятствия, преди да бъде постигнато споразумение между консерваторите и социалдемократите за започване на преговори за коалиционно правителство.


От неделя двете партии водят проучвателни разговори за това дали е възможно да започнат преговори за съставяне на коалиционно правителство. Очаква се те да приключат тази вечер.

"Все още има големи препятствия за преодоляване", подчерта Меркел при пристигането си в централата на Германската социалдемократическа партия в Берлин. Тя прогнозира, че този последен ден на проучвателни разговори ще е "един тежък ден".

Меркел каза, че нейният консервативен блок е готов на компромиси с ГСДП, но подчерта, че двете партии не трябва да забравят, че трябва да изберат правилната политика за страната.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц пък заяви, че неговата партия е намерила обща почва с консерваторите на Меркел по много въпроси, но също потвърди, че остават големи препятствия за разчистване преди социалдемократите да се съгласят да се присъединят към управляваща коалиция.

Шулц подчерта, че неговата партия ще се съгласи да се коалира само ако се увери, че ще става дума за правителство, което ще направи Европа по-силна. Той каза, че неговата партия ще предложи идеи именно в тази насока по време на разговорите днес.

 

Лидерът на ГСДП припомни, че ЕС трябва да се реформира и да се обнови. Той подчерта, че ЕС се нуждае от нова политика и че трябва да преодолее предизвикателствата, вариращи от климатичните промени до миграцията.

Според публикувано в четвъртък допитване по поръчка на в. "Ханделсблат" 56 от германците смятат, че Меркел няма да изкара докрай мандата си, ако бъде преизбрана за канцлер от Бундестага, и ще се оттегли преди изборите през 2021 г., предаде ДПА.

Меркел е канцлер на Германия от 2005 г.

23 процента от участниците в допитването смятат, че Меркел е нерешителна по някои въпроси. 20 процента смятат, че нейните най-големи предимства са спокойствието и хладнокръвието.

37 процента от анкетираните посочват като евентуален приемник на Меркел вътрешния министър Томас де Мезиер. 31 процента смятат, че това ще е Петер Алтмайер, който сега е началник на канцеларията на Меркел.

 

ДПА: Шест причини, поради които Германия бързо се нуждае от правителство

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, нейните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бавно се придвижват към подновяване на голямата коалиция, която управлява страната от 2013 г. Но трудните преговори могат да приключат чак през март, ако бъдат успешни, пише в четвъртък ДПА.

Дотогава Бундестагът не може да приеме нов федерален бюджет, а сегашните временни бюджетни разпоредби налагат ограничения върху това, което може да прави временното правителство.

Разходите, позволяващи на федералните власти да продължат своята работа и осигуряващи финансиране за вече започнати строителни проекти, са разрешени, но в други области забавянето след изборите на 24 септември оказва влияние.

ЕВРОПА: Много инициативи в Европейския съюз остават висящи, след като най-многолюдната и най-силна в икономическо отношение държава членка е без действително правителство. Преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС за идното десетилетие трябва да започнат през втората половина на годината и е необходимо да бъде запълнена дупката, отваряща се от напускането на страна, която досега е имала водещ принос - Великобритания.
Френският президент Еманюел Макрон все още чака отговор на предложенията за структурна реформа, които представи през есента, включително бюджет конкретно за еврозоната и назначаване на финансов министър на ЕС.

ИЗПРАЩАНЕ НА ВОЙСКИ В ЧУЖБИНА: Несигурност има във връзка със седем мисии с участието на германски войски, включително в Афганистан и за борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава". Парламентарните разрешения за тези мисии изтичат. По тази причина Бундестагът прие тримесечно удължаване на седемте мисии през декември, за да даде сигурност както на войските, така и на съюзниците на Германия. Но не бяха взети решения за числеността на войските, тяхната екипировка или задължения. Този въпрос ще трябва да бъде уреден до края на март.

ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ: Германският бизнес е обезпокоен от забавянето на големи строителни проекти. Асоциацията на германската индустрия и конфедерацията на строителния сектор посочват в частност транспортните маршрути, широколентовата мрежа и енергийната система.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ: Изследователските институти и учреждения, които зависят от държавно финансиране, започват да се оплакват от забавяния.

"Има забавяния не само в одобряването на нови проекти", заяви за ДПА говорителят на асоциация на 13 изследователски института Хуго Хемерле. "Има също така водещи проекти, получили положителна оценка още през юни 2017 г., които си чакат реда. Но нещата замряха, след като не може да бъде отпуснато финансиране." Това означава, че висококвалифициран персонал не може да получи заплащане.

Академичните среди в Германия също упражняват натиск. "Университетите чакат твърдо основно финансиране, позволяващо качествени подобрения за голям брой студенти", каза Хемерле.

ФЕДЕРАЛНА ПОЛИЦИЯ: Вътрешният министър Томас де Мезиер даде ясно да се разбере през ноември, че новите длъжности, планирани във федералните полицейски сили, не могат да бъдат създадени, без да бъде приет нов бюджет. Освен това са необходими подготвителни мерки, например изграждане на по-голям капацитет за обучение.

Говорейки за полицейското обучение, говорителят на вътрешното министерство Йоханес Димрот каза наскоро: "Напълно е ясно, че фактът, че разчитаме на временно бюджетно управление, оказва по-голямо въздействие и по този начин все повече води до определени трудности колкото по-дълго се проточва този процес."

СПОРТ: Обещанието на отиващото си правителство да бъдат отпуснати повече пари за спорт на най-високо ниво още не са изпълнени. Засега има финансиране само на равнището от 2017 г. Това означава, че не са одобрени допълнителни мерки, например тренировъчни лагери за подготовка за Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. А заради несигурната ситуация в Берлин не е взето окончателно решение за планираната нова структура на федералните спортни центрове.

Споделяне

Още от Европа