След като КЗК отмени поредната обществена поръчка

Провали се и третият опит за избор на одитор на европарите за селските райони

Сградата на фонд "Земеделие" в София

Нараства опасността за признаването от Брюксел на плащания за над 1.65 млрд. лв., извършени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), след като пропадна и третият опит на земеделското министерство да избере сертифициращ одитор на Държавен фонд "Земеделие", който е акредитиран и като Разплащателна агенция за евросубсидиите на фермерите и парите от еврофондовете за селските райони.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила като незаконосъобразно решението на агроминистъра от 11 юни 2014 г. за откриването на обществената поръчка. Причината за отмяната е в неясна формулировка на израз в исканите от кандидатите в процедурата декларации за конфликт на интереси и в погрешно цитиран регламент на ЕС в обосновката на техническото задание за избора на сертифициращ орган.

Обществената поръчка е била обжалвана от "Захаринова и Партньори" ООД и "Делойт България" ЕООД.

България е без сертифициращ орган по ПРСР от 16 октомври 2013 г. В същото време Министерството на земеделието и храните се опитва да избере такъв чрез обществена поръчка от май 2013 г. Две процедури вече пропаднаха, докато Европейската комисия изпрати пет писма по този проблем и недоумява как повече от година страната не може да избере сертифициращ орган. Това, което съм успял да извоювам, е отсрочка да имаме сертифициращ орган до 30 януари 2015 г., каза преди време земеделският министър Васил Грудев.

"От тук нататък ще се възползваме от всички законови възможности, записани в Закона за обществени поръчки, за да може да се осъществи бърз и адекватен избор на сертифициращ орган, предвид създалите се форсмажорни обстоятелства", коментира решението на КЗК Васил Грудев.

Липсата на такъв одитор, който да оценява и потвърждава като независима инстанция решенията на земеделския фонд по селската програма, за да се предоставят от ЕС договорените и изплатени на фермери, общини и браншови организации средства по европроекти, застрашава не само направените вече от бюджета разходи, но и бъдещите.

Споделяне

Още от Бизнес