Провали се сенатска резолюция срещу плана на Буш в Ирак

Резолюция против плана на президента Джордж Буш да изпрати още войски в Ирак не получи подкрепата на Сената на САЩ, което нанесе сериозен удар на противниците на войната, предаде ББС.

Резолюцията трябваше да бъде подкрепена от поне 60 души преди 100 –членният Сенат да започне да я обсъжда, но получи едва 49 гласа, а 47 бяха против. Сенаторите от Демократическата партия, които подкрепяха резолюцията, заявиха, че ще повдигнат отново въпроса, вероятно по-късно тази седмица.

Макар че резолюцията не е обвързващ документ, тя беше първият сериозен опит в Конгреса за съпротива срещу Белия дом за войната в Ирак.

От началото на водената от САЩ американска инвазия в Ирак през 2003 г., над 3 000 американски войници и десетки хиляди иракчани бяха убити.

Резолюцията е против плана на Буш да изпрати допълнително 21 500 войници в Ирак, които да бъдат разположени главно в Багдад, където са бъде ограничено насилието между различни мюсюлмански секти.

Резолюцията призовава Белия дом да проучи всички други възможности. Буш отговори, че вече е направил това.

Това беше първият път, когато демократите бяха планирали цялостен дебат за войната в Ирак, откакто спечелиха контрол върху Конгреса на междинните избори миналата година.

Лидерът на мнозинството в Сената Хари Райд каза, че вотът на републиканците означава, че те подкрепят “този президент да продължи същата политика на провал в Ирак”.

Текстът на резолюцията бе гласуван от сенатската външна комисия на 24 януари. Тя бе внесена от републиканеца Джон Уорнър. Сенатори от ляво и от дясно внасяха предложения за промени в текста до последната минута, опитвайки се да балансират критиките към Буш с лоялност към американските войски в Ирак.

Няколко републиканци подкрепиха резолюцията, но те не бяха достатъчни, за да се съберат нужните гласове.

Някои демократи се обявиха против резолюцията, защото я намират за много мека.

Преди това президентът Буш изпрати за одобрение в Конгреса проектобюджета за финансовата 2008 г., настоявайки за допълнително финансиране на военните в Ирак и Афганистан.

Почти 700 милиарда долара са планираните военни разходи. В същото време се намаляват парите за здравеопазване.

Според лидера на демократите в Сената, този бюджет не отговаря на нуждите на обикновения американец.

След като не успяха да прокарат резолюцията за Ирак, демократите в Сената се заканиха да намерят друг начин да заставят президента Буш да промени курса на САЩ в Ирак. Най-вероятно въпросът ще бъде повдигнат отново при обсъждането на предложения от Белия дом бюджет за следващата финансова година.

Споделяне

Още от Свят