Провали се търг за списък на Шиндлер

Провали се търг за списък на Шиндлер

Оригинал на един от списъците с евреи, спасени от Холокоста от немския индустриалец Оскар Шиндлер, не намери купувач в проведения в eBay търг, предаде "Скай Нюз" във вторник.

Началната цена на документа, съдържащ имената на 801 души върху 14 страници машинописен текст, бе 3 млн. долара. Негови продавачи са колекционери от Калифорния Гари Зимет и Ерик Гезин, които не са обезсърчени от неуспеха си, тъй като интерес към аукциона проявили около 13 хил. души, някои от които се опитали да договорят частни сделки. Гезин обаче казва, че началната цена няма да бъде намалявана.

Предложеният списък е един от общо четирите известни оригинала със списъци на евреи, които Шиндлер набирал от гета и концлагери и вземайки ги на работа в своите предприятия ги спасява от сигурна смърт. Три от другите списъци се намират в музи в САЩ и Израел.

Продаваният списък е принадлежал на дясната ръка на Шиндлер Ицхак Щерн, който се предполага, че го е напечатал на своята машина. По-късно Щерн го е дал на свой племенник в Израел, а той преди три години го продава на Зимет и Гезин, които гледат на документа като на инвестиция..

Оскар Шиндлер със своите действия спасяла около 1200 евреи, които нацистите са се гласели да избият, но индустриалецът ги "откупувал" от концлагерите, за да работят в предприятията му. След края на войната той получава специално признание на делото си, но умира в анонимност през 1974 г. в Германия на 66-годишна възраст.

По историята през 1993 г. режисьорът Стивън Спилбърг създава филма "Списъкът на Шиндлер", който печели Оскар.

Споделяне

Още от Общество